Direct naar artikelinhoud
Visafraude

Ook zoon van Melikan Kucam aangehouden in visa-affaire

Melikan Kucam zou zich fors laten betalen hebben om mensen uit conflictgebieden in Syrië, Irak en de buurlanden via humanitaire visa naar ons land te brengen.Beeld n-va

Ook de zoon van de in opspraak gekomen N-VA’er Melikan Kucam (44) is aangehouden in het onderzoek naar mogelijk gesjoemel met humanitaire visa. Dat meldt het Antwerpse parket.

De 21-jarige zoon van het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid werd dinsdag opgepakt en door de onderzoeksrechter aangehouden voor mensensmokkel, criminele organisatie en afspersing. Morgen verschijnt hij voor de raadkamer. Die zal beslissen over zijn verdere aanhouding. 

Melikan Kucam zelf zit intussen al twee weken in de cel. De N-VA’er werd opgepakt luttele uren voor het VRT-programma Pano een uitzending wijdde aan de vermeende fraude met humanitaire visa. Verschillende personen getuigden dat Kucam via tussenpersonen bedragen van 2.000 tot 10.000 euro ontving om mensen via humanitaire visa vanuit Syrië naar ons land te krijgen. Hijzelf ontkent dat met klem.

Kabinet-Francken

Kucam was een van de particulieren die in samenspraak met het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) lijsten opstelde met mensen die in aanmerking kwamen voor een humanitair visum. Het ging om leden van de christelijke Assyrische gemeenschap.

Over de precieze rol die zoon Kucam in het verhaal zou hebben gespeeld, wil het parket voorlopig niets kwijt. Eerder deze week werd in de marge van hetzelfde onderzoek ook al een politieagent aangehouden, omdat hij informatie zou hebben gelekt over op til zijnde huiszoekingen.