Charles Michel fier: begroting sluit 2018 af met klein tekort

Charles Michel en Sophie Wilmès (links). Archiefbeeld. © Photo News

‘Zo’n prestatie heeft België in de laatste tien jaar niet meer neergezet.’ Premier Charles Michel is erg tevreden over de staatsfinanciën.

cv

De begroting 2018 sluit af met een nominaal en structureel tekort van 0,79 procent van het bbp. Dat blijkt uit de definitieve begrotingscijfers die de regering donderdag heeft ontvangen.

Premier Charles Michel en Begrotingsminister Sophie Wilmès (MR) benadrukken dat het tekort bij het begin van de legislatuur 3,1 procent bedroeg en dus met drie vierde is verlaagd.

‘Zo'n prestatie heeft België in de laatste tien jaar niet meer neergezet, met andere woorden de periode voor de crisis’, reageert premier Michel. ‘Deze sanering merken we aan de drastische vermindering van ons nominale tekort (het tekort inclusief de interesten op onze schulden), aan de daling van onze schuld – terwijl deze sinds 2008 gestaag was toegenomen – en aan de daling van onze uitgaven.'

Wilmès benadrukt dat de verlaging van het tekort gepaard ging met een verlaging van de fiscale druk. ‘Het volstaat om te kijken naar de cijfers van het reëel beschikbaar inkomen: +1,8 procent in 2018 en tot +1,9 procent in 2019’, aldus de liberale begrotingsminister. Volgens minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) volgen de bijdragen aan de sociale zekerheid de vooropgestelde koers.

Zoals bekend had de regering-Michel bij haar aantreden de ambitie om weer met een begroting in evenwicht aan te knopen, maar liet ze die ambitie varen. Het is afwachten hoe de cijfers in 2019 zullen evolueren. De Nationale Bank waarschuwde eerder al dat een ‘one shot’ vanaf dit jaar uitgewerkt zal zijn: het gaat om de beslissing om bedrijven die te weinig voorafbetalingen doen op hun belastingen, zwaarder te belasten. Daardoor waren er in 2018 veel hogere voorafbetalingen. Een groot deel van die verbetering wordt als tijdelijk beschouwd en valt dus weg in de jaren nadien.

Verwacht wordt dus dat het tekort dit jaar opnieuw oploopt. De Nationale Bank becijferde dit al en spreekt over een tekort van 1,6 procent eind dit jaar. Want bovenop de begrotingstruc die we net vermeldden, treedt dit jaar de derde fase van de taxshift in. Die kost een pak geld, terwijl door de val van de regering een deel van de geplande besparingen niet kunnen worden uitgevoerd. En dan zijn er nog onzekere factoren, zoals de invloed van de Brexit.