© Jan Van der Perre

Bart De Wever reageert op klimaatspijbelaars: “Stijging zeespiegel zal nog honderden jaren voortgaan”

De opwarming van de aarde volledig tegenhouden is onmogelijk. Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever donderdag gezegd bij het verlaten van de Kamer. “De stijging van de zeespiegel zal nog honderden jaren voortgaan”, zei hij bij VTM Nieuws. Eerder op de dag waren voor de vierde donderdag op een rij tienduizenden scholieren de straat opgekomen om een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen van de regering.

gjs

De betogers die donderdagmiddag in Brussel, Leuven, Luik, Antwerpen en nog andere plaatsen op straat kwamen, eisen van de regering een ambitieus klimaatbeleid om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. N-VA-voorzitter Bart De Wever geeft hen gelijk. “Politici moeten meer ambitie tonen op vlak van stedenbouw, isolatie van gebouwen en openbaar vervoer. Dat is allemaal juist. Maar de bittere waarheid is dat dat niet zal volstaan.”

Volgens De Wever is de klimaatopwarming onmogelijk volledig tegen te houden. “Zelfs al stopt de hele wereld morgen met uitstoten, dan nog zal de stijging van de zeespiegel nog honderden jaren verdergaan”, zegt hij. “Dat blijkt uit de klimaatmodellen en -voorspellingen.”

“Er zijn berekeningen gemaakt van wat klimaatmaatregelen zullen kosten”, zegt De Wever, “en wat die dan opleveren. Dat gaat over heel veel geld, om heel weinig effect te boeken. Dat geld moet toch van de mensen komen, dus vraag ik me af of we een deel van dat geld niet moeten steken in adaptatie: dijkverhoging, waterhuishouding en zo meer.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER