Direct naar artikelinhoud
Klimaat

De Wever houdt vast aan kernenergie

N-VA-voorzitter Bart De Wever tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.Beeld Tim Dirven

“We moeten durven te investeren in de toekomst en op zijn minst de jongste kernreactoren durven open te houden.” Daarvoor pleit N-VA-voorzitter Bart De Wever in een opiniestuk in De Morgen.

De Wever erkent dat de CO2-uitstoot dringend omlaag moet om de klimaatdoelstellingen te halen. We moeten ook onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afbouwen, voegt hij eraan toe. Maar de N-VA-voorzitter weigert zich neer te leggen bij wat hij de doemscenario’s noemt: “Vliegtuigreizen, huisdieren, een haardvuur of zelfs een broodje smos, het lijkt straks alleen nog weggelegd voor wie het kan betalen.”

De Wever is het niet eens met het idee dat de planeet onherstelbaar naar de knoppen aan het gaan is.  Volgens hem moeten we net uitgaan van winstscenario’s. Hij wijst erop dat in het verleden allerlei crises steeds werden opgevangen door menselijke creativiteit. “Je zou verwachten dat we na verloop van tijd zouden leren om dergelijke berichten met meer ratio en wat minder emotie te benaderen. Maar dat gebeurt niet”, schrijft De Wever. 

Zelf houdt hij vast aan kernenergie als deel van de oplossing. “Een mix tussen hernieuwbare en kernenergie is de beste garantie op betaalbaarheid, zekerheid en duurzaamheid. Ik heb er alle vertrouwen in dat we die uitdaging aan kunnen.”

‘Een mix tussen hernieuwbare en kernenergie is de beste garantie op betaalbaarheid, zekerheid en duurzaamheid. Ik heb er alle vertrouwen in dat we die uitdaging aan kunnen’

Lees hier het opiniestuk van Bart De Wever.