Is dit de jongste toeschouwer van de gemeenteraad? Amper één week oud en Ziggy gaat al mee

© fg

Verrassing voor het publiek tijdens de jongste raadszitting in Lubbeek waar Groen-raadslid Sarah Delanoeije haar pasgeboren zoontje mee naar de zitting van de gemeenteraad bracht en zelfs tot twee maal borstvoeding gaf.

Fernand Goyens

Een gemeenteraadslid dat zijn of haar kinderen meebrengt naar de zitting: het is behoorlijk uitzonderlijk. En al zeker als het gaat om een kleine pruts van amper enkele dagen oud. Een aantal mensen in het publiek dachten eerst nog dat het de vrouw was van wie de man in de raad zetelde maar dat bleek zo niet te zijn. Sarah Delanoeije (Groen) zette zich rustig aan de raadstafel met haar zoontje in een maxicosi naast zich. Ziggy Vandelaer werd op 21 januari geboren als vierde kindje in het gezin.

Op voorhand was geweten dat de gemeenteraad zou uitlopen, en inderdaad, ze duurde tot een stuk na middernacht. Reden waren de verkiezingen voor zitjes in intercommunales en intergemeentelijke organen. Maar dat bleek geen bezwaar.

Kiezers niet ontgoochelen

“Ik heb een tijdje gedacht om me te laten vervangen, wat mogelijk is als raadslid. Maar na lang denken, besloot ik dat toch niet te doen. Want voor hoelang moest dat dan? En de draad nadien weer oppikken leek me een moeilijke opdracht. Ik hou van mijn gezin en zeker van mijn kinderen. Maar ik ben ook verkozen door het volk (387 stemmen) en ik wil mijn kiezers niet ontgoochelen. Dus ging ik zetelen met Ziggy erbij.”

Ziggy is een bijzonder stil kindje. Eén keer gaf hij een kik en dat was voor Sarah het teken om hem de borst te geven. Dat is niet abnormaal, de gemeenteraad duurde lang en intussen heeft het kleintje al regelmaat. Vervelend was dat Sarah als een van de jongste raadsleden regelmatig de uitgebrachte stemmen mee moest tellen en dus telkens naar voren werd geroepen. Maar dat bleek uiteindelijk geen probleem, want telkens als ze van haar stoel moest, schoof ze Ziggy in de armen van haar buurvrouw, Liesbeth Smeyers (Groen), die hem als een volwaardige moeder bij zich hield. Ook tijdens de komende gemeenteraadszittingen wil Sarah erbij zijn, met Ziggy in de draagwieg.