Direct naar artikelinhoud

Zware beroertes mogen nog maar in 15 ziekenhuizen behandeld worden

Een hersenscan. Archiefbeeld.Beeld thinkstock

Wie een herseninfarct krijgt en een ingreep nodig heeft, kan voortaan nog in vijftien ziekenhuizen terecht. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block beperkt het aantal om de zorg te verbeteren. Dat meldt De Tijd vandaag.

Wie een beroerte krijgt, wordt doorgaans weggebracht met een ziekenwagen. Die vervoert de patiënt naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Maar een Koninklijk Besluit, dat op 1 februari wordt gepubliceerd, brengt daar verandering in. 

"Afhankelijk van de ernst van het herseninfarct zal het mugteam beslissen naar welk ziekenhuis het de patiënt brengt. Zo komt een patiënt die er erg aan toe is meteen terecht in een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in beroertezorg", zegt André Peeters, neuroloog en voorzitter van de Belgian Stroke Council.

Maximaal 15 ziekenhuizen

Maximaal vijftien ziekenhuizen krijgen de erkenning om zwaar getroffen patiënten op te vangen. Het doel is dat die ziekenhuizen expertise opbouwen in trombectomieën, een relatief nieuwe behandeling waarbij een katheter wordt ingebracht in de hersenen om de klonter die de bloedtoevoer naar de hersenen afremt, weg te nemen. Die ingreep gebeurt als een medicijn dat het bloed oplost, in de hoop de klonter te doen verdwijnen, niet volstaat.

Eerder besliste de overheid al de behandeling van slokdarm- en pancreaskanker te centraliseren.