Direct naar artikelinhoud
Kindhuwelijken

Aanpak van genitale verminking krijgt kritiek

Een meisje uit Bangladesh dat als 14-jarige werd uitgehuwelijkt. Kindhuwelijken komen ook in België voor.Beeld Getty Images

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) bindt de strijd aan met genitale verminking en kindhuwelijken. Maar op het budget dat hij ervoor uittrekt, komt kritiek van coalitiepartner N-VA. “Hoeveel meisjes kun je met 41.000 euro helpen?” Het aantal kindhuwelijken in Vlaanderen blijkt bovendien een blinde vlek.

De Vlaamse regering gaat organisaties ondersteunen die gezinnen preventief bijstaan voor het terugdringen van genitale verminking en gedwongen huwelijken. Een ministerieel besluit van Vandeurzen wacht nog op de goedkeuring van de Raad van State. Vanaf dan kan het Vlaams agentschap Kind en Gezin een projectoproep lanceren. Het budget bedraagt 41.000 euro.

“Het is nodig om gezinnen te sensibiliseren en (potentiële) slachtoffers, maar ook de professionals die hiermee bezig zijn te ondersteunen”, zegt Vandeurzen. 

Coalitiepartner N-VA is niet onder de indruk. De partij houdt dinsdag een studiedag rond genitale verminking. “Ik ben blij dat er eindelijk actie en ondersteuning komt, maar hoeveel meisjes kan je helpen met 41.000 euro?” vraagt Vlaams Parlementslid en N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys. 

Lees ook:

De Morgen-journalist Tine Peeters.Beeld Tim Dirven

Standpunt: “Kindhuwelijken en genitale verminking zijn geen softe materie. Dit vraagt, schreeuwt, om hard beleid.”

Ook vzw Gams, gespecialiseerd in de materie, vraagt meer structurele financiering. België krijgt steeds vaker te maken met genitale verminking. Vorig jaar bleek uit onderzoek van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen dat er in ons land 17.273 besneden vrouwen en meisjes zijn. 8.644 anderen lopen het risico om besneden te worden. 

‘Ik ben blij dat er eindelijk actie en ondersteuning komt, maar hoeveel meisjes kan je helpen met dit bedrag?’
Lorin Parys (N-VA), Vlaams Parlementslid

Gedwongen huwelijk

Genitale verminking gaat niet altijd maar wel vaak gepaard met een gedwongen huwelijk, waarbij de meisjes vaak minderjarig zijn.

“In sommige gemeenschappen moeten de meisjes besneden zijn om te kunnen huwen”, zegt Katrien De Koster van vzw Gams. “Er zijn ouders die op jonge leeftijd een genitale verminking laten doen, met de beste bedoelingen, omdat ‘mijn dochter anders nooit zal kunnen trouwen’.”

In tegenstelling tot de genitale verminking is het probleem van de kindhuwelijken minder bekend en becijferd. In Nederland deed een universiteitsonderzoek in opdracht van de overheid een educated guess. Zij kwamen uit op 250 kindhuwelijken per jaar. Belgische of Vlaamse cijfers ontbreken, want er is geen onderzoek en geen registratie.

Klachten bij de politie zijn er amper, omdat die drempel erg hoog is. “Veel gevallen van huwelijksdwang blijven onder de radar omdat ze niet worden aangegeven ofwel niet als zodanig erkend”, zegt Vandeurzen.

Het is bekend dat er in 2017 acht Syrische koppels met een minderjarige zich hebben aangemeld als asielzoeker. Maar evengoed zijn er volgens vzw Gams kinderen die in België zijn geboren en opgegroeid, maar worden uitgehuwelijkt. 

‘Er zitten hier ook meisjes van 16 jaar op school die hun studies nog mogen afmaken, maar al vastgeklonken zijn aan een man. Maar leerkrachten zijn te weinig geïnformeerd over waar ze dit kunnen melden en vooral over hoe ze het kunnen vermijden’
Katrien De Koster, vzw Gams

“Als we naar scholen gaan, zijn er leerkrachten die vertellen over meisjes die na de vakantieperiode niet terugkeren”, zegt De Koster. “Er zitten hier ook meisjes van 16 jaar op school die hun studies nog mogen afmaken, maar al vastgeklonken zijn aan een man, al dan niet na een huwelijksceremonie. Maar leerkrachten zijn te weinig geïnformeerd over waar ze dit kunnen melden en vooral over hoe ze het kunnen vermijden. De ernst van de situatie wordt niet altijd goed ingeschat.”

Naast meer middelen voor preventie ijvert Gams voor een algemeen meldpunt voor kindhuwelijken, liefst op federaal niveau. Minister Vandeurzen gaat niet akkoord met de kritiek op het budget. “Wie de problematiek kent, weet dat het vooral van belang is om extra alertheid te creëren.”