Direct naar artikelinhoud
Vleesschandaal

Pools bedrijf exporteert vlees doodzieke koeien

Screenshot van de Poolse documentaire. Een tv-ploeg ging undercover in het slachthuis en maakte weerzinwekkende beelden.Beeld REUTERS

Polen moet onmiddellijk de verkoop en export van vlees van zieke koeien stoppen. De Europese Commissie heeft Warschau daartoe opgeroepen naar aanleiding van onthullingen van een Pools televisieprogramma, waaruit blijkt dat zeker één Pools slachthuis extreem zieke koeien aankoopt. Het vlees wordt na verwerking daar geëxporteerd naar negen andere EU-landen.

Het vlees uit het Poolse slachthuis blijkt vooralsnog niet in ons land terecht te zijn gekomen, bevestigt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). “Momenteel is België niet bij de betrokken landen”, zegt woordvoerster Liesbeth Van de Voorde. “De Poolse autoriteiten zijn weliswaar nog bezig het vlees te traceren. Zodra er een impact zou zijn voor de Belgische consument, zullen wij daarover communiceren.”

Het vlees uit Mazovië ging het afgelopen halfjaar naar Estland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Litouwen, Portugal, Roemenië, Spanje en Zweden. Volgens Vytenis Andriukaitis, de EU-commissaris voor Voedselveiligheid, “moet al het vlees afkomstig uit dit slachthuis zo snel mogelijk getraceerd worden en uit de handel worden genomen”.

‘Zodra er een impact zou zijn voor de Belgische consument, communiceren wij daarover’
Liesbeth Van de Voorde, FAVV

Journalisten van Superwizjer, het Poolse onderzoeks­programma dat afgelopen zaterdag de documentaire over de zieke koeien uitzond, infiltreerden eind vorig jaar in het slachthuis. Een verslaggever werkte er bijna drie weken undercover en maakte beelden van de doodzieke koeien. De dieren kunnen niet rechtop staan en worden met touwen om hun poten en hoorns naar binnen gesleept.

“Het slachten van de zieke koeien vond ’s nachts plaats”, vertelt verslaggever Patryk Szczepaniak aan de Volkskrant, “zonder dat er inspecteurs bij waren.” Hij en andere werknemers in het slachthuis moesten ‘bewijsmateriaal’ van ziektes zoals tumoren uit de karkassen van de koeien verwijderen. “Met een mes moesten we het vlees schoon en mooi maken, zodat het gezond leek.”

In alle openheid

Polen produceert ongeveer 560.000 ton rundvlees per jaar en is een van de grootste exporteurs van vlees in de Europese Unie. Deskundigen in Polen en andere landen zeggen dat het eten van vlees van dergelijk zieke koeien ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

In Polen kost een zieke koe meestal vijf tot zes keer minder dan een gezonde koe. Handelaren adverteren online openlijk met hun zieke dieren. Ze gebruiken woorden als ‘getraumatiseerd’ of ‘beschadigd’ voor dieren die te ziek zijn om te staan.

Het Poolse onderzoeksprogramma Superwizjer legde contact met tientallen handelaren die bereid waren zieke koeien te leveren. Op basis van verder onderzoek berekende Superwizjer dat er ongeveer 300 zulke handelaren in Polen actief zijn. Szczepaniak: “Het probleem speelt in heel Polen.”

Maar volgens Pawel Jakubczak, hoofd van de veterinaire inspectie van de regio Mazovië, is hier geen enkel bewijs voor. “Dit is het probleem van slechts één bedrijf. Het is vervelend, maar zegt verder niets over andere slachthuizen.”