Bart De Wever (N-VA): "Was de 14 miljard voor zonnepanelen wel goed besteed in een land waar zon niet veel schijnt?"

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever kan het probleem van klimaatopwarming opgelost worden via innovatie en economische groei. "We moeten die innovatie absoluut aanmoedigen en er voldoende geld instoppen", zegt De Wever in "De ochtend" op Radio 1. Hij kijkt daarvoor naar kernenergie. De investeringen in zonnepanelen van de afgelopen jaren stelt Bart De Wever dan weer ernstig in vraag.

"Wir schaffen das." Daar komt de boodschap van N-VA-voorzitter Bart De Wever eigenlijk op neer wat betreft de aanpak van de klimaatverandering. "Dit probleem kan alleen opgelost worden als je dat bekijkt door de bril van innovatie en economische groei. Zo heeft de mens dat altijd gedaan."

"Als Europa niet inzet op economische groei en innovatie, dan zullen we er sowieso niets aan kunnen doen", gaat De Wever verder. "Want de rest van de wereld is nog in volle ontwikkeling, de uitstoot zal allicht nog stijgen. Europa doet maar 10 procent van de werelduitstoot. Dus zelfs al doen wij 100 procent vermindering van CO2, dan nog zal de uitstoot stijgen. Tenzij wij in Europa inzetten op technologie en die aan de rest van de wereld kunnen geven."

De Wever vindt daarom dat de politiek geld moet pompen in het innoveren van energiebronnen en hij legt de focus op onder meer kernenergie. "Het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) zegt ook "Zet in op kernenergie". En dat is een beetje dwaas, want wij gaan daaruit stappen. We hebben 14 miljard uitgegeven aan zonnepanelen. Vlaanderen is wereldkampioen, nergens zijn er meer zonnepanelen per vierkante meter. Die zorgen nu voor 5 procent van de elektriciteit, kernenergie zorgt voor 66 procent. En toch zeggen wij dat we binnen 7 jaar de reactoren allemaal gaan afzetten terwijl die CO2-neutraal zijn."

Investeren

Investeren in kernenergie dus, daar pleit de N-VA-voorzitter voor. De zonnepanelen stelt Bart De Wever dan weer ernstig in vraag. "De nucleaire technologie, kernfusie, thoriumreactoren... Dat staat vandaag nog niet op punt, maar geloven we nu werkelijk niet meer in ons eigen kunnen dat dat morgen niet zo zal zijn? We moeten de innovatie aanmoedigen."

"We geven enorm veel centen uit, al 40 miljard. De vraag is of dat allemaal goed besteed was", aldus De Wever. "De 14 miljard naar zonnepanelen, was het werkelijk het best bestede geld? Dat men in een land als dit waar de zon niet veel schijnt in die technologie zo ver is doorgegaan. Hadden we niet beter geïnvesteerd in de zaken waarin we sterk zijn, zoals de nucleaire sector?"

"Het stoort me dat we geframed worden als klimaatontkenners"

Bart De Wever begrijpt naar eigen zeggen de "call to action" van de klimaatbetogers zoals de "klimaatspijbelaars". "Als we erop gewezen worden dat we meer moeten doen en de doelstellingen niet halen, dan is dat correct. Dan moeten we ook meer doen."

Maar De Wever wil "een positieve boodschap" brengen. "En geen doemboodschappen die neerkomen op economische afbraak, onrealistische gedragswijzigingen en meer belastingen. Daar komt het wel heel vaak op neer."

De N-VA-voorzitter hekelt ten slotte dat zijn partij "wordt geframed als klimaatontkenners". "Wij zijn geen klimaatontkenners. We zijn altijd een heel milieubewuste partij geweest."

Beluister hier het volledige interview met N-VA-voorzitter Bart De Wever in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen