© Wout Engels

Fort Oelegem telt grootste populatie vleermuizen ooit in Vlaanderen

In het Fort van Oelegem (Ranst) heeft een recente vleermuizentelling een record opgeleverd: met maar liefst 1.481 dieren werd het grootste aantal vleermuizen ooit op één plaats in Vlaanderen geteld. Het ging om exemplaren van zeven verschillende soorten, waaronder de bedreigde franjestaart en ingekorven vleermuis. “Dit is het bewijs dat we met een gericht beheer deze beschermde en bedreigde dieren effectief vooruit kunnen helpen”, klinkt het bij de beheerders.

jvo

Het Fort van Oelegem vormt het grootste vleermuizenreservaat van Vlaanderen en wordt beheerd door Natuur 2000, een jongerenvereniging voor natuurstudie en milieubehoud. Die zorgt ervoor dat tijdens het overwinteringsseizoen (midden oktober tot april) de vleermuizen over volstrekte rust, duisternis, vochtigheid en een grottentemperatuur beschikken.

© if

Het fort is onderdeel van de Antwerpse dubbele fortengordel, waar in totaal zowat 6.500 vleermuizen zouden huizen. Lang niet alle forten zijn echter even “vleermuisvriendelijk” gemaakt, stellen ze in Oelegem. “Hoewel de forten bijna allemaal beschermd zijn als vleermuizenverblijfplaats, is de druk groot om er verenigingslokalen in onder te brengen of om er een museum van te maken”, klinkt het. “Nochtans zijn elk fort en elke schans van levensbelang voor de dieren. Neem enkele schakels uit deze keten weg, en de hele populatie dreigt te verdwijnen. De herbestemming van een fort hoeft niet per se in conflict te zijn met de aanwezigheid van de vleermuizen. Wel zijn goede afspraken nodig.”

Vleermuizen hebben het in Vlaanderen sowieso steeds moeilijker door het verdwijnen van geschikte habitat. 13 van de 17 hier voorkomende soorten zijn bedreigd, stelt Natuur 2000, bijvoorbeeld omdat ze in de zomer steeds minder een plek vinden in boerderijen of bouwvallen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER