Direct naar artikelinhoud
Humanitaire visa

Zoon van Melikan Kucam blijft aangehouden

Melikan Kucam.Beeld n-va

Emanuël Kucam, de 21-jarige zoon van het Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam (44) blijft aangehouden in het onderzoek naar gesjoemel met humanitaire visa. Dat heeft de raadkamer in Antwerpen vrijdag beslist. De zoon wordt verdacht van mensensmokkel, criminele organisatie en afpersing.

Hij werd dinsdag opgepakt en aangehouden door de onderzoeksrechter. Volgens zijn advocaat ontkent hij de tenlasteleggingen. “Mijn cliënt heeft zijn vader geholpen met administratieve taken in het kader van het opstellen van de lijsten met mensen die in aanmerking kwamen voor een humanitair visum. Voor de rest heeft hij geen uitstaans met de activiteiten van zijn vader, zonder daarbij een oordeel te vellen over zijn schuld of onschuld. Hij heeft ook nooit geldsommen ontvangen”, zegt meester John Maes.

De raadkamer bevestigde vrijdag de aanhouding van de zoon in het belang van het onderzoek. “Hij zal zijn volledige medewerking verlenen. Hopelijk gaat het onderzoek snel vooruit. Mijn cliënt is 21 jaar, studeert nog en ik kan mij voorstellen dat een verblijf in de gevangenis een impact op hem heeft”, zegt John Maes. Hij gaat nog met zijn cliënt bekijken of ze in beroep gaan tegen de beslissing van de raadkamer.

Vader Kucam zit intussen al twee weken in de cel op verdenking van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. Hij zou via tussenpersonen bedragen van 2.000 tot 10.000 euro ontvangen hebben om mensen via humanitaire visa vanuit Syrië naar ons land te krijgen.

Kucam was een van de particulieren die in samenspraak met het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) lijsten opstelde met mensen die in aanmerking kwamen voor een humanitair visum. Het ging om leden van de christelijke Assyrische gemeenschap. Zelf ontkent Kucam de aantijgingen met klem.

De raadkamer bevestigde vorige week zijn aanhouding, maar vader Kucam tekende beroep aan. Maandagnamiddag verschijnt hij voor de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling (KI).

In de marge van het onderzoek werd vorige week ook een politieman aangehouden, die belangrijke informatie uit het dossier gelekt zou hebben. De raadkamer wilde hem eerdere deze week met een enkelband naar huis sturen, maar het parket ging daartegen in beroep. Ook hij zal dus binnenkort voor de KI verschijnen.