© REUTERS

© Photo News

© BELGA

© REUTERS

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Humanitair werkbezoek Mathilde en De Croo aan Jordanië

De Belgische ontwikkelingssamenwerking breidt zijn humanitaire hulp aan de Syrische vluchtelingen in Jordanië verder uit, van 6 miljoen naar 10 miljoen euro. Dat kondigde minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) maandag aan in de Jordaanse hoofdstad Amman, waar hij op humanitair werkbezoek is met koningin Mathilde. Die extra middelen gaan naar Unicef, het Internationale Rode Kruis en ‘cash vouchers’, waardoor vluchtelingen cash financiële hulp krijgen.

In Jordanië zijn bij de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR ruim 650.000 vluchtelingen geregistreerd. Een op de vijf verblijft in vluchtelingenkampen. Maandagvoormiddag bezochten de koningin en de minister het grootste, Zaatari.

De 1 miljoen euro die De Croo uittrekt voor cash vouchers komt in Zaatari terecht. Irisscans helpen bij het identificeren van de vluchtelingen die het geld moeten krijgen. “Met deze nieuwe aanpak kunnen vluchtelingen hun basisnoden zelf betalen, vermindert de armoede en wordt de zelfredzaamheid van vluchtelingen vergroot”, zegt De Croo. “Bovendien geeft deze aanpak een extra impuls aan de lokale economie en vermindert het de administratieve kosten. Op die manier worden de klemtonen van De Croos beleid, efficiëntie en innovatie, ook in de humanitaire hulp ingezet, is te horen bij de vicepremier.

Van die 4 miljoen extra budget gaat de komende twee jaar 2,5 miljoen naar Unicef. Om de kwetsbaarste vluchtelingenkinderen in Jordanië te helpen heeft het VN-kinderrechtenfonds het Makani-model opgestart. Het project voorziet in onderwijs en psychosociale ondersteuning voor de ruim 80.000 vluchtelingenkinderen die geen enkele vorm van onderwijs genieten. Zonder onderwijs zou dit een verloren generatie kunnen worden, klinkt het.

Het resterende half miljoen euro is bestemd voor humanitaire hulp door het Internationale Rode Kruis.

De Croo wijst er verder nog op dat het budget voor humanitaire hulp binnen ontwikkelingshulp in 2016 opnieuw gestegen is, naar 175 miljoen euro, het hoogste bedrag ooit. Daarvan gaat er 90 miljoen naar de vluchtelingenproblematiek, en van dat bedrag is 65 miljoen bestemd voor Syrië en buurlanden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer