Wandelaars staan oog in oog met wolf in natuurgebied in Meeuwen-Gruitrode

Een van de Limburgse wolven is gisterenvoormiddag gespot in Solterheide, een natuurgebied in de Oudsbergse Duinengordel. “De wolf keek op, draaide zich rustig om en vertrok”, vertellen wandelaars Miet Camps en haar man Marc vol ongeloof. De pootafdrukken in de sneeuw bewijzen volgens expert Jan Loos dat het wel degelijk om een wolf ging. “Wandelaars houden hun hond in het bos voortaan best aan de lijn”, waarschuwt hij.

RDR

De ochtendwandeling van Miet Camps en haar echtgenoot Marc kreeg een verrassende wending. “Net voorbij de Geuzenbaan, op een kruispunt van boswegen, zagen we het dier plots staan”, vertelt Miet. “Het leek wat op een hond, stond laag op de poten en had grijzige tot beige stekende haren. Alles klopte, het was helemaal het profiel van een wolf.”

SporenNog voor ze hun gsm konden bovenhalen, was het dier alweer weg. “De wolf had ons al lang gezien voor wij hem of haar. Het dier maakte oogcontact, draaide zich om is dan rustig weggelopen in het bos.” Tijd om een foto te nemen was er dus niet. “Gelukkig vonden we nog zuivere wolvensporen in de sneeuw. Die foto ’s hebben we aan het meldpunt Welkom Wolf bezorgd. Snel kregen we de bevestiging: het ging wel degelijk om een wolf en wolvensporen.” Miet, in het dagelijks leven hoofd van de toeristische dienst van Oudsbergen, is uren later nog steeds in de wolken. “Het was zo’n aparte ervaring, die je misschien nooit meer zal meemaken.”

OpgeschriktHet is niet de eerste keer dat er een wolf gesignaleerd is in de Duinengordel. Het natuurgebied in Oudsbergen sluit dan ook aan op het militair domein waar Naya en Gust thuis zijn. Al kan het natuurlijk ook dat er een derde dier in het spel is. “Dit is de tweede keer dit jaar dat we een melding binnenkrijgen”, weet Jan Loos van welkomwolf.be. “Op 5 januari werd er al een wolf gespot is in deze omgeving.” Dat de wolf zich overdag laat zien is toch opmerkelijk. “Dat kan betekenen dat de wolf werd opgeschrikt, door de mens of andere dieren. We moeten goed beseffen dat de wolven zich nu ook ophouden ten noorden van de E314. In een territorium van ongeveer 300 km², een gebied van 15 op 20 km.”

Honden aan de lijn Jan Loos wijst erop dat samenleven met de wolf perfect mogelijk is. “Al vraagt dit van iedereen verantwoordelijkheidszin. Het laatste wat we willen zijn conflicten. Schapenhouders vragen we alle preventieve maatregelen te nemen om hun schapen te beschermen. Wandelaars houden in het bos best hun honden aan de lijn. En wie een wolf ziet, meldt het ons best even via meldpunt Welkom Wolf”, besluit Jan Loos

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer