Richard uit ‘Schone schijn’, de man van Hyacinth, is overleden

Jarenlang was Clive Swift een vaste waarde in menig Vlaams huishouden. Als Richard Bucket moest hij de aanhoudende bevelen van zijn vrouw Hyacinth telkens gedwee opvolgen, maar zijn rol op tv was voor de klassiek geschoolde acteur misschien wel de minst uitdagende. Swift is vrijdagochtend na een korte ziekte overleden, zo meldt een vertegenwoordiger. Hij werd 82.

nkdr

Hij was een van de originele leden van de ‘Royal Shakespeare Company’ in Londen, maar Swift werd wereldwijd bekend omdat hij in de populaire BBC-reeks ‘Keeping Up Appearances’ de rol van Richard vertolkte, de onderdanige man die lijdzaam de kuren van zijn verwaande echtgenote Hyacinth Bucket (spreek uit: Bouquet) onderging. De reeks, die van 1990 tot 1995 liep, was onder de naam ‘Schone Schijn’ ook in België erg populair.

Gewerkt met Robbe De Hert

Volgens de gespecialiseerde filmsite IMDb.com was Swift sinds 1961 als acteur in meer dan honderd tv-reeksen of films te zien. Zo dook hij in 1972 in een bijrol op in de Hitchcock-film ‘Frenzy’. In 1981 speelde hij ook mee in ‘Excalibur’. Bovendien speelde hij ook mee in de film ‘Gaston’s War’ (1997) van de Belgische regisseur Robbe De Hert. Hij was voorts als gastacteur te zien in reeksen als ‘Doctor Who’ (2007) en ‘Midsomer Murders’ (2017).

Van 1960 tot 1975 was Swift getrouwd met de schrijfster Margaret Drabble. Met haar kreeg hij twee zonen; Adam en Joe, en een dochter Rebecca. Die laatste overleed in 2017 aan kanker.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer