Direct naar artikelinhoud
Politiek

“Halle-Vilvoorde zal er de komende twintig jaar anders uitzien, maar niemand houdt zich daarmee bezig”

Bart De Valck, oud-voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging, wil een nieuwe flamingante burgerbeweging starten.Beeld Tim Dirven

Bart De Valck, tot eind 2018 voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging, wil met een nieuw burgerplatform de communautaire problemen in Halle-Vilvoorde op scherp zetten.

“Ik kan er eigenlijk niets over kwijt”, zegt Bart De Valck over het initiatief dat hij over twee weken plechtig boven de doopvont wil houden. Vervolgens vertelt hij toch over zijn nieuwe project. “Ik kan er niet aan doen, ik ben nogal enthousiast.” Enkel de naam wil hij nog niet prijsgeven. Hij omschrijft het als een flamingante burgerbeweging die het wat stouter wil aanpakken, waarmee hij terugkeert naar zijn verleden als roerganger van het Taal Aktie Komitee.

Binnen de brede Vlaamse Beweging heerst al geruime tijd onvrede met de communautaire stilstand die N-VA moest aanvaarden in ruil voor regeringsdeelname. “Dat maakt dat niemand nog reageert wanneer het nodig is, bijvoorbeeld in Halle-Vilvoorde. De regio zal er de komende twintig jaar anders uitzien, maar niemand houdt zich daarmee bezig.” Vooral de influx van migranten die naar de randgemeenten trekken, laat volgens De Valck sporen na. “Veel mensen herkennen zich niet meer in hun straat.”

Geen partijpolitiek

Er bestaat al een organisatie die het karakter van de Vlaamse rand moet vrijwaren, vzw De Rand genaamd. Maar die ligt volgens De Valck op apegapen. “Een van de slogans van de nieuwe beweging luidt dan ook: wat is er aan de hand met vzw De Rand?” Op die manier komt de beweging in het vaarwater van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), die bevoegd is voor de Vlaamse rand. “Maar voor hem is dat helemaal geen prioriteit.” De Valck wil met zijn beweging expliciet afstand houden van de partijpolitiek.