Direct naar artikelinhoud
Klimaatspijbelaars

“Bosbrossers, betoog in je eigen stad”

Anuna De Wever en Kyra Gantois (r.) tijdens de eerste klimaatbetoging.Beeld Pieter-Jan Vanstockstraeten

Het klimaat redden kan vanaf deze week ook dichter bij huis. De meiden van Youth for Climate roepen de bosbrossers op om voortaan in eigen stad te betogen. “Het gaat ons niet om recordaantallen in Brussel, we willen heel België op straat.” 

De beslissing om de inspanningen geografisch te spreiden werd dit weekend genomen. “We  hoorden van steeds meer jongeren dat het voor hen onmogelijk zou zijn om tot aan de verkiezingen, of zelfs langer, elke week naar Brussel af te zakken”, vertelt Kyra Gantois, samen met Anuna De Wever het gezicht van Youth for Climate. Dat was ook aan de cijfers te merken. Stapten er twee weken geleden nog 35.000 jongeren op de trein naar de hoofdstad, dan waren dat er deze week de helft minder. 

Tegelijk stelden Gantois en De Wever de voorbije weken vast dat jongeren overal te lande  spontane klimaatbetogingen organiseerden. In Luik bijvoorbeeld kwamen vorige week 15.000 jongeren op straat. In Leuven waren dat er 3.000 en ook in Antwerpen werd door 350 jongeren betoogd. “Die twee vaststellingen hebben ons doen beslissen om voortaan op te roepen tot betogingen in eigen stad.” Die verandering van strategie moet het ook voor bijvoorbeeld lagereschoolkinderen makkelijker maken om aan de klimaatprotesten deel te nemen. 

Logische stap

Het opsplitsen van de betogingen lijkt dus een logische stap, maar is tegelijk ook niet zonder gevaar. Eén betoging van 35.000 jongeren loopt misschien meer in de kijker dan zeven betogingen waar telkens 5.000 bosbrossers op af komen. Dreigt de kracht van het signaal niet verloren te gaan door de gespreide slagorde? “Het is ons  niet om recordaantallen in Brussel te doen”, zegt Gantois. “We willen heel België op straat. En dat zal volgens ons beter lukken met deze aanpak.” 

Bij Youth for Climate benadrukken ze wel dat het de bedoeling blijft in de grote centra te blijven betogen. Kwestie van de klimaatacties niet helemaal te laten versnipperen. 

De bosbrossers laten Brussel ook niet helemaal links liggen. Gantois: “Er komen ook nog betogingen in de hoofdstad maar dan op een beperkt aantal, vooraf vastgelegde momenten.” Veertien februari wordt zo’n moment.  “Die dag hebben studenten, leerkrachten en ouders al aangekondigd dat ze mee gaan opstappen", zegt Gantois. “We roepen dan ook iedereen op die dag massaal naar Brussel te komen.” Ook op 15 maart, een Europese actiedag, wordt massaal in Brussel gemobiliseerd. 

‘Er komen ook nog betogingen in de hoofdstad maar dan op een beperkt aantal, vooraf vastgelegde momenten’
Kyra Gantois, Youth for Climate

Kyra Gantois en Anuna De Wever zijn van plan om de komende weken door het land te trekken. Donderdag bijvoorbeeld stappen ze mee op in Leuven, op uitnodiging van de plaatselijke afdeling van Youth for Climate. Dat zou de betoging in Leuven een extra boost kunnen geven, want Gantois en De Wever hopen dat heel wat bosbrossers komende donderdag in hun zog naar Leuven zullen afzakken. 

Waar beiden de weken daarna hun opwachting zullen maken, weten ze nog niet. “We zijn van plan naar alle steden te trekken waar jongeren op straat komen”, leggen ze uit. “Niet alleen in Vlaanderen, maar ook in Wallonië, waar vorige week in Namen en Luik werd betoogd.” Door in alle steden mee te gaan betogen, laten we zien dat we allemaal voor hetzelfde doel gaan en één grote groep vormen. Of dat nu in Brussel is of verspreid over alle steden.”