Vroeger werden oude teksten wel vaker hergebruikt als boekenkaft.
Volledig scherm
Vroeger werden oude teksten wel vaker hergebruikt als boekenkaft. © University of Bristol

Verborgen 13e-eeuwse teksten vertellen verhalen over Merlijn de tovenaar en koning Arthur beetje anders

Aan de universiteit van Bristol (Engeland) heeft een bibliothecaris zeven waardevolle pagina’s handgeschreven teksten ontdekt die vertellen over de avonturen van Merlijn en koning Arthur. Het zou gaan om documenten waarop Sir Thomas Malory, de auteur van de verhalen zoals wij ze kennen, zich baseerde.

12 reacties

  • Tim Claes

    5 jaar geleden
    @Gerd Peeters: en waarom zou dit aantonen dat koning Arthur wél bestaan heeft? Het enige wat de vondst aantoont is dat de verhalen omtrent Arthur zoals wij ze kennen, oudere bronnen hebben. Die bronnen kunnen evenzeer fictie geweest zijn, of een samenraapsel van fictie verweven met enkele feiten.
  • Jos Gosier

    5 jaar geleden
    Er zijn zo wel meer boeken waar niks van waar is , hele geloven zijn er op gebaseerd met alle messerie vandien. Vroeger had men dichters die overal bij elk dorpje hun gedichten gingen brengen....die hebben ze toen beginnen opschrijven en bundelen, het probleem was dat niet iedereen 1 kon schrijven 2 kon lezen...en zo zijn legendes ontstaan , omdat die verhalen verder verteld werden door de meestal lagere klasse.
  • Joke Kay

    5 jaar geleden
    Raar! Hoe kon Sir Thomas Malory zich daarop baseren als de geschriften nu pas ontdekt zijn?
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Het is maar wat je allemaal voor Nederlands wil laten doorgaan, jos beverke. De hedendaagse taalkundigen gaan er eerder van uit dat het om een Kents dialect van het Oudengels gaat. Maar nationalisten die zich beroepen op de taal voor hun identiteit recupereren het natuurlijk graag als een vorm van Oudnederlands. En ook het Nederlands is niet uit de lucht komen vallen en heeft dus een historisch verleden.
  • Karel Dierckx

    5 jaar geleden
    Waarom zou dit aantonen dat koning Arthur wel degelijk bestaan heeft, Gerd? Of Malory deze verhalen zelf heeft verzonnen dan wel gebaseerd heeft op die van iemand anders maakt toch niets uit wat dat betreft?