Direct naar artikelinhoud
Beauty

Werken beautyproducten uit de apotheek echt beter, of wil men u dat gewoon wijsmaken?

Werken beautyproducten uit de apotheek echt beter, of wil men u dat gewoon wijsmaken?
Beeld Photo News

Apothekersmerken zoals La Roche-Posay of Louis Widmer boezemen vertrouwen in. Maar werken ze ook beter? Dit is waarom wel of waarom niet. 

Wat is het verschil tussen producten in de apotheek en die in de parfumerie?

Omdat apothekersmerken vooral verzorgen en niet per se verwennen, zoals crèmes uit de parfumerie, bevatten ze vaak geen parfum. Dat vermindert het risico op allergische reacties.

Artsen en dermatologen raden de producten ook vaak aan als therapeutische aanvulling, bijvoorbeeld om acne te bestrijden of psoriasis te behandelen.

Avène, Antirougeurs Redness-relief SPF 20, 20,50 euroBeeld RV

Opgepast! 

Apotheken zijn huizen van ­vertrouwen en de merken die er verkocht worden weten dat ook. ‘Dermatologisch getest’? Die slogan zegt alleen dat een product getest is, niet wat de uitkomst is van die test.

‘Hypoallergeen?’ Ook die ­slogan biedt geen zekerheid over de efficiëntie van het product, maar is hoogstens een indicatie van een kleiner risico op allergische ­reacties. Schoonheidsclaims over wegsmeltende cellulitis of ­spectaculaire anti-aging bij de ­apotheker zijn dus niet meer waard dan die in de parfumerie.

Eucerin, pH5-doucheolie 200 ml, 11,50 euroBeeld RV

Voor wie zijn de producten bedoeld?

De apotheek wordt populairder, door onze grotere argwaan jegens buitenissige beautyclaims en groter bewustzijn over allergenen en toxische bewaarmiddelen.

Producten in de apotheek blijven daar doorgaans van bespaard. Merken als Darphin en Caudalie spelen daar handig op in. Ze worden enkel verspreid in een select clubje apotheken, waar klanten raad kunnen vragen. Die zweem van medische, wetenschappelijke benadering werkt het ­vertrouwen in de hand.

Dat een product in een apotheek staat, is geen kwaliteits­garan­tie.

La Roche-Posay, Toleriane Sensitive, 18,90 euroBeeld RV

Wat doet de apotheker dan?

De apotheker is een vertrouwenspersoon die geacht wordt de gezondheid en het welzijn van de patiënt voorop te zetten, en is door zijn scholing goed geplaatst om advies te geven bij het aanbod. Vooral mensen met huidklachten zijn daarmee gebaat. In de ­para­farmacie, waar je geen ­geneesmiddelen op voorschrift kunt kopen, is dat medisch advies vaak afwezig.