Dinsdag opnieuw staking bij De Lijn in Limburg: directie en vakbonden komen niet tot een akkoord

Gesprekken met de directie van De Lijn maandagmiddag leverden geen resultaat op. Dat zegt vakbondsman Geert Witterzeel van ACV. Als gevolg hiervan zullen de buschauffeurs dinsdag opnieuw staken.

lmas

“We hebben verre van een akkoord bereikt”, zegt Witterzeel. “De directie is niet tegen de aanpassing van de diensttijden, maar het is een complexe sector. Buschauffeurs laten pauzeren na vier uur is een minimumeis, maar dat gaat natuurlijk geld kosten. En dat is momenteel een probleem bij de directie.”

Witterzeel blijft bij zijn standpunt dat er iets moet gebeuren. “De situatie is onverantwoord, dus het enige wat we kunnen doen om gehoord te worden is verder staken. En dat zal morgen gebeuren.”

Hoe groot de omvang van de staking in Limburg zal zijn, is niet duidelijk. Volgens Witterzeel kan de staking morgen zelfs mogelijk uitbreiden naar andere provincies.

Lees ook. Limburgse buschauffeurs leggen massaal het werk neer: “Onze vrouwelijke collega’s drinken niet meer zodat ze niet naar het toilet moeten”

Noodoplossing

De aangekondigde staking van De Lijn veroorzaakte maandag grote hinder in de provincie. Meer dan 8 op de 10 chauffeurs reden niet uit, waardoor Limburgers naar een noodoplossing moesten zoeken om de kinderen tijdig op school te krijgen.

De 14-jarige Bryce Vandereyt neemt normaal elke ochtend de bus vanuit Hoepertingen naar Sint-Truiden. “Mijn zoon is vanmorgen naar de bushalte gewandeld om erachter te komen dat die helemaal niet reed”, klinkt het bij vader Christophe. “Wij waren op de hoogte van de staking, maar dachten dat die enkel van toepassing was in Noord-Limburg. Mijn zoon is dan maar samen met enkele kameraadjes uit de straat terug naar huis gewandeld. Ik heb zelf geen auto en mijn vrouw moest vroeg op het werk zijn. Ja, daar sta je dan.” En hoewel Christophe begrijpt waarom de chauffeurs staken, zit hij er wel mee verveeld. “Wij als ouders komen er steeds door in de problemen, en het is onmogelijk om dat elke keer op te vangen. Wij hebben ook onze verantwoordelijkheden, wij moeten ook werken.”

Sabine Stieglitz uit Bocholt zat vanmorgen met de handen in het haar. “Ik heb drie dochters die allemaal naar een andere school gaan. Geen enkele bus reed uit in Bocholt en ik heb natuurlijk maar één auto. Mijn oudste dochter Alysia is 18 jaar en moet dus niet meer verplicht aanwezig zijn. Haar heb ik uit praktische redenen thuis gehouden, ook al moest ze vandaag haar GIP afgeven. Hopelijk begrijpt de school dat.” De andere twee dochters van Sabine raakten wel op school, maar veel te laat. “Mijn jongste dochter van 11 is autistisch, dus last minute wijzingen zijn verschrikkelijk voor haar. Ik heb haar met de auto afgezet om 9.00 uur, maar straks komt ze met de schoolbus terug naar huis. Daar zal ze anderhalf uur over doen, terwijl een ritje op de gewone bus slechts 20 minuten is.”

Veel moeite

Volgens directeur Patrick Aerden van het Junior Atlas College in Genk was het aantal afwezige leerlingen vandaag niet opmerkelijk. “In de A-stroom waren de meeste leerlingen aanwezig. In de B-stroom waren het er iets minder, maar ook dat cijfer ligt zeker niet hoog. De ouders hebben enorm veel moeite gedaan om hun kinderen op school te krijgen.”

Ook in de Eerstegraadschool van het Katholiek Secundair Onderwijs in Maaseik waren de meeste leerlingen aanwezig. “Wij hebben 400 leerlingen, en slechts drie van hen zijn niet op school geraakt. Veel leerlingen waren wel wat later omdat de ouders niet op de hoogte waren van de staking en ze hen dus ongepland nog moesten afzetten met de auto.”

Buschauffeurs De Lijn ontvangen bedreigingen tijdens staking

De Lijn staakt in Limburg: 8 op de 10 bussen rijden niet. “Ik ga terug slapen.”