Direct naar artikelinhoud
Nederland

Voormalige rechterhand van Geert Wilders bekeert zich tot de islam

Joram van Klaveren gold als een van de belangrijkste PVV-Tweede Kamerleden.

Joram van Klaveren, voormalig PVV-politicus en rechterhand van Geert Wilders, bekeert zich tot de islam. Dat meldt hij in Nederlandse media. Een ideologische sprong die van Klaveren heel wat kritiek oplevert, zo zegt hij zelf.

Joram Van Klaveren was ooit rechterhand van PVV-leider Geert Wilders, pleitte voor een boerkaverbod en voor ‘de-islamisering’ van Nederland. Maar inmiddels kent hij twee soera's (hoofdstukken) van de Koran, is Mohammed zijn profeet en gaat hij door het leven als moslim. Dat zegt Van Klaveren vandaag in de Nederlandse krant NRC Handelsblad en het programma Dit is de dag (EO)

Van Klaverens bekering is het gevolg van zijn zoektocht naar de achtergronden van de islam, in het kader van zijn nieuwe boek met de titel: Afvallige. De kentering van islamcriticus naar moslim

“Ik keek naar mijn Bijbel in de kast, op tafel voor me lagen boeken over profeet Mohammed”, vertelt Van Klaveren in NRC. “De jaren daarvoor had ik juist een grote aversie ontwikkeld tegen de islam. Als je dan moet concluderen dat je het niet bij het juiste eind had, dan is dat niet leuk. Maar als godszoeker voelde ik altijd een bepaalde onrust. En dat verdween geleidelijk. Het voelde een beetje als thuiskomen, in religieuze zin.”

Twitter bericht wordt geladen...

De bekering wekt wel verbazing in zijn omgeving, aldus Van Klaveren. “Ik krijg opeens vragen als: haat je nu homo’s? Ga je nu ook naar Syrië? Mag je nog wel een hond aaien? Ik heb bijgedragen aan het in stand houden en voeden van een slecht beeld van de islam, maar je kunt je niet voorstellen hoe die vooroordelen doorwerken, tot je er zelf mee te maken krijgt.”

Van Klaveren, hiervoor protestants gereformeerd, was tot 2014 Tweede Kamerlid voor de PVV. Na de rel rond ‘minder Marokkanen’ stapte hij uit de partij en begon met partijgenoot Louis Bontes de nieuwe rechtse partij Voor Nederland. VNL haalde nul zetels bij de verkiezingen van 2017. Daarna trokken Bontes en Van Klaveren de stekker uit de partij. 

Hij is niet de eerste ex-PVV’er die zich tot de islam bekeert. Voormalige PVV-raadslid Arnoud van Doorn (Den Haag) deed hem dat al voor.