Direct naar artikelinhoud
Syriëstrijders

Twee dochters van Syriëstrijder terug in ons land

Rachma Ayad, de grootmoeder van de meisjes.Beeld thomas legreve

Op de luchthaven van Luik zijn twee kinderen van een Belgische Syriestrijder aangekomen. Het gaat om twee meisjes, van twee en vier jaar oud.

Het gaat om de twee dochters van Amina Ghezzal (29) uit Beverlo (Beringen). De moeder vluchtte eind 2017 met haar kinderen weg uit Syrië. Ze zit in Turkije in de cel, waar ze tot tien jaar is veroordeeld. Daardoor zaten de kinderen al een jaar vast in Turkije. De vader van de kinderen, de Belgische IS-strijder Abdelkarim Elouassaki, is in Syrië omgekomen.

Familieleden van de moeder reisden afwisselend naar daar om voor hen te zorgen. Omdat de kinderen in Syrië zijn geboren en geen Belgische geboorteakte hebben, konden de twee kinderen tot nu toe niet terugkeren.

Nodige reisdocumenten nu toch afgeleverd

Op 19 december oordeelde de rechter in kortgeding dat België de reisdocumenten voor de kinderen moet bezorgen. De Belgische staat is tegen die beschikking in beroep gegaan, omdat ze meent dat de uitspraak niet correct gemotiveerd is. Toch zijn de nodige reisdocumenten op 22 januari afgeleverd aan beide kinderen.

“Hun terugkeer naar België hing af van de instemming van de Turkse overheid, die het vertrek vanuit Turkije naar België moest toestaan”, aldus de FOD Buitenlandse Zaken. “Nu de instemming werd verkregen, konden de twee kinderen vandaag vanuit Turkije naar ons land vertrekken, waar ze bij hun aankomst door de bevoegde diensten werden opgevangen.”

De twee dochters van Amina Ghezzal zijn niet de eerste kinderen van buitenlandse strijders die naar ons land terugkeren. Al een vijftien- tot twintigtal kinderen zijn teruggekeerd met hulp van de Belgische autoriteiten, zo is maandagavond vernomen bij de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Het is nog niet duidelijk sinds wanneer die kinderen zijn teruggekeerd.

In december 2017 had de Belgische regering beslist om de terugkeer van Belgische kinderen jonger dan 10 jaar van buitenlandse strijders te vergemakkelijken als ze gelokaliseerd zijn.

“Omwille van de bijzondere omstandigheden en de noden van de kinderen heeft het parket de jeugdrechter gevorderd”, stelt het parket van Limburg. “Deze zal maatregelen nemen in het belang van de kinderen.” Het parket zegt nog dat geen bijkomende inhoudelijke informatie zal worden verstrekt over de zaak.

Grootmoeder wacht hen op

De grootmoeder van de kinderen wachtte de kinderen op op de luchthaven. Ze wil de meisjes zo snel mogelijk hier naar school sturen. Het oudste meisje zou binnen de maand al naar school kunnen.

Ons land onderhandelt met het Koerdische bestuur in Noord-Syrië nog over de terugkeer van zes andere kinderen. Er zouden in totaal zeker 115 kinderen van Belgische Syriëstrijders in Syrië en Irak zitten.