Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Schauvliege noemt klimaatprotesten ‘opgezet spel’: “Ik weet wie hierachter zit”

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).Beeld BELGA

In een opmerkelijke speech voor het Algemeen Boerensyndicaat haalde minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) uit naar de klimaatbetogingen van de afgelopen weken. Volgens haar gaat het om opgezet spel. “Er zit wel wat meer achter dan een spontane solidariteitsactie voor het klimaat”, verklaarde ze.

In haar speech in Liederde ging de minister dieper in op het thema van de klimaatprotesten. Volgens haar zijn dat wraakacties van natuurorganisaties, die maar moeilijk konden verteren hoe toenmalig minister van Landbouw Vera Dua (Agalev/Groen) aangepakt werd op betogingen van landbouwers.

Lees ook: Neemt Anuna De Wever wraak voor Vera Dua?

“Een aantal natuurorganisaties hebben mij in het begin van mijn legislatuur, 4,5 jaar geleden, gezegd: ‘Wacht maar, onze wraak zal zoet zijn. Wij zullen ook betogingen doen, maar dan in de andere richting’”, zei Schauvliege dit weekeinde. “Ik zie misschien spoken, maar ik denk dat er toch wel iets van waarheid in zit. Wat ik de voorbije weken in scène zie gezet worden, op vlak van klimaat, dat doet er mij heel sterk aan denken.”

‘Ik weet wie achter heel die beweging zit. Zowel van de zondagse betogingen als de spijbelaars’
Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V)

Staatsveiligheid

“Veel mensen die betogen, beseffen niet dat ze een stukje deel uitmaken van een opgezet systeem. Ik weet wie achter heel die beweging zit. Zowel van de zondagse betogingen als de spijbelaars. Men heeft me dat ook verteld vanuit staatsveiligheid. Ik kan u garanderen dat ik niet alleen spoken zie en dat de klimaatbetogingen meer zijn dan spontane solidariteitsacties met ons klimaat.”

In ieder geval behoort het niet tot de wettelijke opdracht van de Staatsveiligheid om betogingen an sich te screenen of op te volgen. De Staatsveiligheid zelf onthoudt zich van commentaar.

Een aantal weken terug liet Schauvliege nog weten zich door de klimaatprotesten “gesterkt” te voelen in haar beleid.