Direct naar artikelinhoud

Vonnis samenzweringsproces oud-campagneleider Trump uitgesteld

Paul Manafort.Beeld AP

Paul Manafort krijgt op 13 maart zijn straf te horen in de zaak waarin hij terechtstaat voor poging tot beïnvloeding van een getuige en samenzwering tegen de Amerikaanse staat. Dit is de tweede keer dat het vonnis van Manafort is uitgesteld. De rechter wil echter meer tijd omdat Manafort zou hebben gelogen tegen justitie.

Manafort sloot in september een deal met justitie. Hij bekende schuld aan onder meer samenzwering tegen de Verenigde Staten en beloofde mee te werken met het onderzoek dat speciaal aanklager Robert Mueller doet naar mogelijke Russische bemoeienis met de presidentsverkiezingen van 2016.

Maandag moest hij achter gesloten deuren voor de rechter verschijnen, omdat hij zou hebben gelogen bij de deal die hij met Mueller had gesloten. Manaforts advocaten hebben dat altijd ontkend.

Belasting- en bankfraude

Manafort fungeerde tot augustus 2016 een aantal maanden als campagneleider van Trump. Tegen hem loopt ook een ander proces waarin hij onder meer schuldig is bevonden aan belasting- en bankfraude. Ook die zaak vloeit voort uit het onderzoek van Mueller. De lobbyist zou daarin op 8 februari zijn vonnis te horen krijgen, maar ook die uitspraak is onlangs uitgesteld.