Opnieuw plofkraak in bankfiliaal: daders laten Audi RS6 achter, buurt ontruimd omdat er nog explosieven in gebouw liggen

© HBvL - PPN

Er heeft dinsdagochtend een plofkraak plaatsgevonden in een bankkantoor van Argenta in het Limburgse Bree. De daders maakten vermoedelijk geen buit, maar lieten ter plaatse wel een Audi RS6 Avant met Nederlands kenteken achter, zo meldt het parket van Limburg. De buurt wordt geëvacueerd omdat bleek dat nog niet alle explosieven in het gebouw ontploft zijn.

evdg, mtm

De plofkraak zou dinsdagochtend rond 4 uur hebben plaatsgevonden in het bankkantoor in de Witte Torenwal. Er vielen geen gewonden, maar in het bankkantoor is er heel wat materiële schade. De geldautomaat werd volledig vernield. De voorzijde van het kantoor, enkele omliggende gebouwen en voertuigen liepen schade op. Drie gemaskerde personen zouden na de ontploffing te voet gevlucht zijn in de richting van de Boogschuttersstraat.

De dieven vertrokken vermoedelijk zonder buit. “Er lag inderdaad geen geld op straat”, bevestigt burgemeester Liesbeth Van der Auwera. Niet enkel aan het bankfiliaal is er schade, ook aan een naastgelegen appartement en wagens die geparkeerd stonden.

70-tal bewoners opgevangen in stadhuis

Een zeventigtal geëvacueerde bewoners is dinsdagvoormiddag opgevangen in het stadhuis van Bree. Reden voor hun evacuatie was de vondst van een nog niet ontploft springtuig in het bankkantoor. “De situatie is onder controle. De mensen krijgen opvang in het stadhuis. Een zeventigtal bewoners zit momenteel in het stadhuis. Het is nog niet bekend hoelang de evacuatie zal duren”, aldus burgemeester Liesbeth Van der Auwera (CD&V).

(lees verder onder de foto’s)

© BELGA

© HBvL - PPN

© HBvL - PPN

De verdachten zijn te voet weggevlucht. Aan het bankkantoor is een donkergrijze Audi RS6 Avant met Nederlandse nummerplaat aangetroffen. Mogelijk is de wagen noodgedwongen achtergelaten omdat hij blokkeerde door de impact van de ontploffing op de airbag. Verder onderzoek moet nog uitwijzen of de wagen effectief met de feiten te maken heeft.

De politie ging in de omgeving meteen op zoek naar de daders, met bijstand van andere politiezones, een speurhond en een droneteam. Er konden voorlopig echter geen verdachte personen aangetroffen worden. Het gerechtelijk lab werd ter plaatse gestuurd voor een uitgebreid sporenonderzoek. Ook de ontmijningsdienst van het leger, DOVO, is nog altijd ter plaatse.

“Het filiaal zal gesloten blijven vandaag”, aldus Argenta-woordvoerster Christine Vermylen.

© BELGA

Derde plofkraak

Het is de derde plofkraak in enkele weken tijd in Limburg. Op 20 januari werd een plofkraak gepleegd op een bankkantoor van BNP Paribas Fortis aan het Marktplein in Hamont-Achel. Een week daarvoor werd ook al een plofkraak gepleegd op een geldautomaat van een Bpost-kantoor in Kinrooi.

De federale gerechtelijke politie van Limburg had bij de voorstelling van haar jaarverslag bekendgemaakt dat de daders nu overgeschakeld zijn op het gebruik van explosieven, omdat de vroegere methode met gasflessen achterhaald is. Financiële instellingen hebben immers aan hun geldautomaten gasdetectiesystemen laten installeren. Uit voorlopige onderzoeken blijkt ook dat de plofkrakers uit Nederland afkomstig zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen