Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Groen vraagt ontslag Joke Schauvliege na omstreden uitspraken: “Ze kan onmogelijk nog geloofwaardig zijn”

Björn Rzoska, Vlaams fractieleider van Groen.Beeld belga

Er wordt verontwaardigd gereageerd op de uitspraken van milieuminister Joke Schauvliege (CD&V), die zei "opgezet spel” tegen haar te zien in de klimaatmarsen. Groen vraagt het ontslag van de minister

Schauvliege zei in een speech voor het Algemeen Boerensyndicaat, afgelopen weekend in Lierde, “opgezet spel” te zien in de betogingen. “Ik kan u garanderen dat er wel wat meer achter zit dan een spontane betoging”, klonk het. Ze excuseerde zich ondertussen voor haar aannames.

Oppositiepartij Groen vraagt het ontslag van de minister. “Voor Groen is de maat vol. Deze minister kan onmogelijk nog geloofwaardig functioneren op een cruciale positie als de hare”, stelt fractieleider Björn Rzoska. De partij dient naar eigen zeggen woensdag in het Vlaams Parlement een motie van wantrouwen in. “De minister liegt over Staatsveiligheid en criminaliseert geëngageerde burgers”, zegt Rzoska. “Hoe kunnen wij deze minister in de toekomst nog geloven? Ze ondergraaft met deze leugens ook de geloofwaardigheid van de Vlaamse regering”, stelt Rzoska. “Dit is geen accident de parcours, dit is het parcours”, zegt de Groen-politicus nog.

‘Voor Groen is de maat vol. Deze minister kan onmogelijk nog geloofwaardig functioneren’
Groen-fractieleider Björn Rzoska

Kris Peeters: “Kleine uitschuiver

“Een kleine uitschuiver waarvoor excuses zijn aangeboden”, noemt CD&V-vicepremier Kris Peeters de uitspraken van Schauvliege. “Ze is duidelijk geweest en heeft gezegd dat ze zich vergist heeft en dat ze haar verontschuldigingen aanbiedt”, zo zegt Kris Peeters.

Volgens Peeters gaat het om een “kleine uitschuiver” waarvoor Schauvliege ook haar verontschuldigingen heeft aangeboden. “Wat mij betreft, is de kous af. Ik hoop dat we ons verder kunnen focussen op het klimaat”, zegt Peeters.

Anuna De Wever: “Leugens”

Klimaatactiviste Anuna De Wever doet de uitspraken af als “leugens”, maar wil toch met de CD&V-minister blijven samenwerken om een ambitieuzer klimaatbeleid te realiseren, zei ze in De ochtend.

Volgens De Wever raken de uitspraken van Schauvliege kant noch wal en zijn ze een “belediging voor de jongeren”. “Het is heel vreemd dat een minister over zoiets kan liegen”, zegt ze. De Wever is ervan overtuigd dat haar organisatie niet geïnfiltreerd is of geïnspireerd is vanuit wraakgevoelens. “Dat is gewoon echt niet zo. Kunnen we stoppen met aan de movement te twijfelen?”, aldus De Wever.

‘Kunnen we stoppen met aan de movement te twijfelen?’
Anuna De Wever

Toch wil De Wever nog niet alle bruggen met Schauvliege opblazen. “Ik hoop nog steeds dat ze met ons wil samenwerken aan een ambitieuzer klimaatbeleid”, klinkt het. 

Anuna De Wever.Beeld Photo News

“De aantijging van de minister is een belediging voor het authentieke engagement van zovele jongeren”, reageert klimaatbeweging Youth for Climate op zijn Facebook-pagina. "Wij zijn bewuste jongeren die met eigen ogen konden vaststellen hoe het klimaatakkoord niet werd ondertekend door België een week na de grootste klimaatmars ooit in december.”

Jong CD&V-voorzitter: “CD&V dreigt generatie te verliezen”

Voorzitter van Jong CD&V Sammy Mahdi waarschuwt dat de aannames van Schauvliege mogelijk grote gevolgen kunnen hebben. “CD&V dreigt een hele generatie te verliezen”, zegt hij tegenover De Standaard. “De jongeren verwachten een heel sterk signaal.”

Sammy Mahdi.Beeld Bob Van Mol

“Dit is heel pijnlijk voor mij als jongerenvoorzitter”, vertelt hij. “Ik ken heel wat jonge gasten die in die marsen meelopen. Ik heb binnen de partij meermaals gezegd dat we daar niet paternalistisch mogen naar kijken.”

Volgens hem zit CD&V op het gebied van communicatie met een “gigantisch probleem”. “CD&V dreigt door haar uitspraken een hele generatie te verliezen. Het zal niet gemakkelijk zijn om dat recht te trekken. De jongeren verwachten een heel sterk signaal”, klinkt het.

“De minister moet zelf kijken of ze kan blijven functioneren”, besluit hij.

Greenpeace: “Van de pot gerukt”

Ook Joeri Thijs van Greenpeace reageert verbolgen. “Wij zijn echt verbijsterd door deze uitspraak. Het is moeilijk om op zulke onzin te reageren", zegt hij in De ochtend. “Op een moment dat mensen van alle leeftijden, en vooral ook jongeren, hun bezorgdheid tonen, komt minister Schauvliege met deze van de pot gerukte complottheorieën.”

Thijs ziet er een bewuste strategie in om het draagvlak voor een beter klimaat te criminaliseren.

Greenpeace: “Van de pot gerukt”
Beeld EPA

Climate Express: “Minister criminaliseert burgers”

“In plaats van het gigantische draagvlak te omarmen, criminaliseert onze minister de burgers die in hun vrije tijd de mars hebben georganiseerd”, reageert Zanna Vanrenterghem van Climate Express aan VRT NWS.

Bourgeois: “Uitspraken waren ongelukkig”

“De uitspraken van minister Schauvliege over de klimaatbetogingen en de staatsveiligheid waren ongelukkig, het is goed dat de minister zich hiervoor verontschuldigd heeft”, reageert Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Hij betreurt “dat de indruk gewekt is dat de landbouw zich niet zou moeten engageren” en roept de minister op om het tegendeel te bewijzen.