Drinken we binnenkort allemaal erwtenmelk?
Veganisten of mensen die een zuivelvrij dieet volgen, hadden tot enkele jaren geleden niet zoveel keuze als het op melk aankwam. Tegenwoordig vind je daarentegen al talloze alternatieven: amandelmelk, kokosmelk, havermelk ... en aan dat lijstje kan nu nog eentje worden toegevoegd. Volgens foodwatchers wordt erwtenmelk immers de volgende melktrend.
“Gortig”, “vies”, “eikes”: het zijn maar enkele van de niet zo smakelijke reacties op de redactie toen ze hoorden dat erwtenmelk the next big thing wordt in 2019. En inderdaad, zo’n groene smurrie klinkt nu niet bepaald lekker. Toch wordt erwtenmelk niet gemaakt van groene erwten, maar van gele spliterwten, waardoor de melk eerder romig is van kleur.
Bovendien is het een gezonder alternatief. Zo zitten er evenveel eiwitten in als in koemelk, maar bevat erwtenmelk de helft minder suiker, een derde minder verzadigd vet en 50% meer calcium. Eén glaasje erwtenmelk is bijvoorbeeld al goed voor 8 gram calcium, dat is 8 keer zo veel als in amandelmelk.
Omdat de melk gemaakt wordt van erwten, is het uiteraard volledig zuivelvrij, maar zitten er ook geen noten of soja in, wat goed nieuws voor de mensen die die ingrediënten niet zo goed verdragen.
Nog een pluspunt? Erwtenmelk is een pak beter voor het milieu. Zo is er bijna 100 keer minder water nodig om erwten te verbouwen in vergelijking met amandelen en 25 keer minder dan zuivel.
De eerste fabrikant die de melk op de markt bracht was Ripple, die al sinds 2016 erwtenmelk verkoopt in Amerika. Nu zal het goedje ook in Groot-Brittannië te verkrijgen zijn. Bij ons vind je momenteel nog geen erwtenmelk, maar online kan je er wel al een aantal brikjes op de kop tikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
‘Gebruik in dat geval nooit azijn’ en ‘pas op met hogedruk’: zo ga je wél voor een brandschoon terras
-
Gouden Giro2
Van Pogacar over Uijtdebroeks tot Piganzoli: de Gouden Giro-ploeg van Michel Wuyts
Zaterdag is het eindelijk zover: dan gaat de Ronde van Italië van start. Onze analist Michel Wuyts kijkt ook nu weer in zijn glazen bol. Ben jij het eens met Wuyts of denk je er helemaal anders over? Bewijs dat je de grootste kenner bent met de Gouden Giro en maak kans op 5.000 euro cash en nog heel wat andere prachtige prijzen dankzij HLN. -
PREMIUM
Feestmaal on a budget? Topchefs Sergio Herman, Yotam Ottolenghi en Seppe Nobels delen 6 betaalbare toprecepten
-
-
Lidl
Zon op je bord: gegrilde kippenhaasjes met rijst-bonensalade
-
Van gevlochten brood tot macaroni met een twist: 3 gerechten met (véél) kaas in de hoofdrol
Niks heerlijker dan kaas. Dat vindt ook onze foodstyliste Sonja Peeters. Ze creëert drie originele gerechten met het godeningrediënt in de hoofdrol, van macaroni met een twist tot gevlochten brood. Om instant blij van te worden. -
Lidl
Minder vlees eten in 2022? Deze bloemkool-broccoliburger smaakt net zo goed
Ben je van plan om minder vlees te eten dit jaar? Een bloemkool-broccoliburger smaakt net zo goed en leent zich bovendien prima om een winterse aardappelsalade bij te serveren, met walnoten en augurkjes. Wedden dat je zelfs de meest doorwinterde vleeseter overtuigt? -
Kaneelrollen zijn een hype dankzij Instagram. “Speculoos cream of cookie dough: de toppings maken het visueel aantrekkelijk”
-
PREMIUM
Weinig moeite, wauw-effect: zo pimp je kant-en-klare kerstgerechten zodat het lijkt alsof je uren in de keuken stond
-
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”
Wie besparingen op de energiefactuur zoekt, neemt best een kijkje in de waskamer. We gebruiken de wasmachine en de droogkast vaak en die toestellen vertegenwoordigen dan ook een noemenswaardig deel van je energieverbruik. Hoe gebruik je ze op de meest energiezuinige manier? Bouwsite Livios vroeg het aan Arjan Hoffer van Bosch en Siemens. -
Ibericoham-, shiitake- of kreeft? Op Internationele Krokettendag kan je deze originele soorten bestellen
Krokant, smakelijk, veelzijdig: bij zondagse kost horen kroketten, en welk beter moment om jezelf te trakteren op de verwennerij dan vandaag, op internationale krokettendag? Een kaas- of garnaalkroket smaakt altijd, maar wij tonen je versies van het gefrituurde hapje die je vast nog niet kende, en waar je ze kan bestellen. -
Lidl
We love witloof! Vul de wintergroente eens met champignons en druiven
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRoger Geens
Jean Blanquart
maarten vissers
Patrick Wauters