Direct naar artikelinhoud
Youtube

Veilig voor jonge oogjes: YouTube Kids nu ook in België

Veilig voor jonge oogjes: YouTube Kids nu ook in België
Beeld Youtube Kids

Google lanceert vandaag 'YouTube Kids' in ons land. De applicatie is een variant van het gewone videoplatform, maar dan wel eentje waar ouders alle controle over hebben. Zonder gevaar voor ongepaste filmpjes en met een tijdslimiet.

Ook bij de Vlaamse kinderen is YouTube een van de meest aangeklikte apps: 82 procent gebruikte het vorig jaar. Maar wat een kind ziet op YouTube, daar hebben ouders minder controle over dan met tv. Hoewel expliciete filmpjes geweerd worden, vallen er nog genoeg bloedige horrorvideo's te zien die niet geschikt zijn voor jonge oogjes. Daarom lanceerde Google, de techreus achter het videoplatform, vier jaar geleden 'YouTube Kids' in de Verenigde Staten. Een apart platform waarop kinderen van drie tot en met twaalf jaar "veel veiliger" kunnen rondhangen.

De app werd al tientallen miljoenen keer gedownload en bereikt wekelijks 14 miljoen actieve kijkers. Vanaf vandaag is hij ook in ons land beschikbaar.

"Maar deze applicatie is in de verste verte niet meer te vergelijken met de versie die we in 2015 hebben uitgebracht", vertelt Greg Dray, hoofd van Family & Learning voor YouTube. "We hebben heel veel feedback gekregen en bijgevolg veel aanpassingen doorgevoerd."

Geen overbodige luxe, want de jongste jaren bleken de geselecteerde filmpjes toch niet altijd even kindvriendelijk te zijn. Spider-Man die urineert op Frozen-prinses Elsa, Paw Patrol-figuurtjes die naar een stripclub gaan of Minnie Mouse die bloedig aan haar einde komt op een roltrap: die troep bespaar je je koters toch liever.

"Die filmpjes hebben inderdaad ons platform gehaald, maar om dat in de toekomst te vermijden, hebben we filters gebouwd die alle mogelijke parodieën van cartoons uitsluiten. De algoritmes zijn veel accurater geworden. Duizenden regeltjes bepalen of een filmpje al dan niet familievriendelijk is. Naast die automatische beoordeling zijn er ook nog medewerkers die de boel checken.”

Honderd procent veiligheid garandeert Google echter niet. "Niemand kan dat. Daarom hebben we een functie toegevoegd waarbij ouders een gelimiteerd aantal filmpjes of kanalen kunnen toestaan."

‘Duizenden regeltjes bepalen of een filmpje al dan niet familievriendelijk is’
Greg DrayHoofd family & learning YouTube