Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Rapper 21 Savage opgepakt door Amerikaanse immigratiedienst

De Grammy-genomineerde 21 Savage zou 12 jaar illegaal in het land zijn en riskeert deportatie.Beeld AFP

Grammy-nominee en rapper 21 Savage is in Atlanta aangehouden door de Amerikaanse immigratiedienst (ICE). Volgens de autoriteiten verblijft de rapper, die eigenlijk Shayaa Bin Abraham-Joseph heet, illegaal in het land sinds 2006 en is hij Brits.

Volgens berichten in de Amerikaanse pers betrad 21 Savage op 12-jarige leeftijd legaal de Verenigde Staten, maar verbleef hij er illegaal nadat zijn visum een jaar later verliep. "Hij is zondag in hechtenis genomen in de staat Georgia, waar een uitzettingsprocedure is gestart", zegt ICE-woordvoerder Brian Cox in de krant The Atlanta Journal-Constitution. Een rechter moet zich nu over de zaak buigen om te zien of 21 Savage gedeporteerd wordt.

Cox voegt er nog aan toe dat de rapper in 2014 veroordeeld werd voor een drugsdelict, maar dat de autoriteiten toen niet op de hoogte waren van zijn immigratiestatus.

Advocaat Dina LaPolt liet weten aan Variety dat ze "hard aan het werk is om Abraham-Joseph uit hechtenis te krijgen", en dat ze "dit misverstand probeert op te klaren met de autoriteiten". "Hij is een rolmodel voor jongeren in heel het land, maar vooral in Atlanta, waar hij actief samenwerkt met de lokale gemeenschap om een betere scholing te bekomen voor kansarme jongeren."

De aanhouding van 21 Savage werd met veel ongeloof onthaald op sociale media. De 26-jarige rapper heeft immers altijd beweerd dat hij van Atlanta is en werd ook als lokale act gepromoot. Vorige donderdag was 21 Savage nog te zien op een concert in Atlanta naast collega-rappers Migos en Ludacris, die beiden uit Atlanta komen. Ook in zijn teksten verwijst de rapper naar een zware jeugd, omringd door drugs en geweld, in de straten van Atlanta.

21 Savage is dit jaar voor twee Grammy's genomineerd: die voor beste nummer en beste rap-act. Zijn nieuwste album I Am > I Was voerde twee weken de Billboard 200 aan.