Theresa May donderdag in Brussel, maar nu al duidelijk dat EU geen toegevingen plant

© REUTERS

De Britse eerste minister Theresa May komt donderdag naar Brussel voor een gesprek met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Dat heeft de woordvoerder van Juncker dinsdag aangekondigd. Woensdag komt ook de Ierse premier Leo Varadkar langs bij Juncker.

pvm

De gesprekken zullen uiteraard over de Brexit gaan. Het Britse parlement heeft het terugtrekkingsakkoord dat May met de EU was overeengekomen op 15 januari met een grote meerderheid weggestemd. Vorige dinsdag, tijdens een nieuwe stemming over de Brexit, stuurde het parlement May terug naar de onderhandelingstafel. Er wordt van haar verwacht dat ze bij de Europese Unie een alternatief afdwingt voor de gewraakte ‘backstop’, het mechanisme dat werd uitgewerkt om te vermijden dat er na de Brexit opnieuw een harde grens komt op het Ierse eiland en veel Britse politici een doorn in het oog is.

Wat het gesprek met May moet opleveren, is volgens de woordvoerder van Juncker niet duidelijk. ‘We zullen zien wat ze ons te zeggen heeft’, verklaarde Margaritis Schinas.

De Europese Unie klaagt al sinds de start van de Brexit-onderhandelingen dat de Britten steeds maar herhalen wat ze niet willen, maar niet duidelijk maken wat ze dan wel willen. Ook al vragen ze een alternatief voor de backstop, de leden van het Lagerhuis hebben vorige week opnieuw nagelaten te zeggen hoe die oplossing voor de Ierse grenskwestie er volgens hen moet uitzien.

Commotie

Maandag ontstond er nog enige commotie toen de secretaris-generaal van de Commissie, de Duitser Martin Selmayr, in een tweet zei dat ‘niemand bij de EU’ bereid is juridisch bindende garanties toe te voegen aan het Brexit-akkoord als deze zouden kunnen helpen het akkoord door het Lagerhuis goedgekeurd te krijgen. Hij sprak daarmee enkele Britse parlementsleden tegen, maar Commissiewoordvoerder Schinas benadrukte dinsdag dat de versie van Selmayr de juiste is.

Hoe dan ook blijft de backstop een fundamenteel onderdeel van het Brexit-akkoord, zei Schinas. Juncker wil donderdag gerust het gesprek met May aangaan, maar hij zal de positie van de EU27 respecteren. Het ziet er dus niet naar uit dat de Europese Unie bereid zal zijn te morrelen aan het Brexit-akkoord.