Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Greenpeace ontkent 'wraak' op Schauvliege: “We hebben niets te maken met start acties klimaatspijbelaars”

Greenpeace ontkent 'wraak' op Schauvliege: “We hebben niets te maken met start acties klimaatspijbelaars”
Beeld Tim Dirven

“Bizar.” Zo omschrijft Greenpeace de complottheorie van Joke Schauvliege (CD&V) achter de klimaatprotesten. “Het verhaal is heel simpel: meer en meer mensen zijn bezorgd over het klimaat.”

Wat bezielde Joke Schauvliege toen ze voor een publiek van landbouwers een complottheorie rond de klimaatprotesten uit de doeken deed? Het gaat volgens haar minstens ten dele om een wraakactie van groene organisaties vol wrok om de landbouwersprotesten die Vera Dua begin jaren 2000 moest incasseren. Intussen keerde de minister weliswaar op haar stappen terug, maar de vraag blijft waar ze haar insinuaties vandaan haalde. Is de groene beweging in de luwte een offensief tegen de minister gestart?

Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace, zegt dat de organisatie geen geheim maakt van haar inbreng in het klimaatprotest van de voorbije weken en maanden. “Dat is publiek bekend, we doen daar niet geheimzinnig over.” De klimaatmars van begin december was bijvoorbeeld een initiatief van twee grote krachten. Een daarvan was de Klimaatcoalitie, waarvan Greenpeace deel uitmaakt. Ook onder de recentste betoging eind januari zette Greenpeace zijn schouders. “Wij hebben nogal wat expertise en ervaring inzake burgerlijke ongehoorzaamheid, dus het spreekt voor zich dat wij de organisatie bijstaan met goede raad.”

‘Er was een groot draagvlak voor ingrijpende maatregelen. In plaats daarvan heeft ze mensen tegen elkaar opgezet’
Joeri Thijs, woordvoerder Greenpeace

Met het initiatief van de spijbelende scholieren heeft de milieuorganisatie dan weer “niets te maken”, zegt Thijs, of toch niet met de start ervan. “Via andere jongeren zijn de meisjes uiteindelijk wel naar ons gekomen. Wij hebben hen dan ondersteuning geboden, zoals vrijwilligers die als stewards optreden en de manifestatie in goede banen leiden. Meer is het ook niet. Om daaruit te concluderen dat dit een wraakactie is voor feiten van bijna twintig jaar geleden, is bizar. Het verhaal is heel simpel: meer en meer mensen zijn bezorgd over het klimaat.”

Krediet verspeeld

De minister heeft dan wel haar excuses aangeboden, maar volgens Thijs heeft ze met haar uitspraken veel politiek krediet kwijtgespeeld. “De minister had goud in handen. Er was een groot draagvlak voor ingrijpende maatregelen. In plaats daarvan heeft ze mensen tegen elkaar opgezet: de boeren tegen mensen die op straat komen en de groene beweging.”

Dat ze haar uitspraken uitgerekend voor een landbouwersvereniging deed, hoeft niet te verwonderen, klinkt het. “We weten al langer dat ze vooral een minister van Landbouw is. Maar een minister moet niet doen alsof Greenpeace de boeren hun job wil afnemen.”