Keyware Smartcard Division vrijgesproken voor valsheid in geschrifte en oplichting

Het Brusselse hof van beroep heeft het bedrijf Keyware Smart Card Division vrijgesproken voor valsheid in geschrifte, oplichting en inbreuken op het Wetboek van Economisch Recht. In december 2016 had de Brusselse correctionele rechtbank het bedrijf nog schuldig bevonden en veroordeeld tot een boete van 720.000 euro. Tientallen klanten van het bedrijf hadden een klacht ingediend, zowel bij het gerecht als bij de Economische Inspectie, omdat ze zich bedot voelden door het bedrijf.

Volgens de beweerde slachtoffers en het openbaar ministerie waren vertegenwoordigers van Keyware langsgegaan bij winkels of vrije beroepen en hadden ze zich daarbij voorgedaan als vertegenwoordiger van de leverancier waarmee het slachtoffer al een contract had, vaak Atos. Ze zouden dat vooral gedaan hebben op drukke momenten en zouden er, onder het mom van een kleine update aan de betaalterminal of een vervanging van een oud toestel, in geslaagd zijn de slachtoffers een document te doen ondertekenen.

Contract van vijf jaar

Pas later zou dan gebleken zijn dat dit geen gewone werkbon of ontvangstbevestiging was, maar dat uit de kleine lettertjes op de achterkant van het document bleek dat de klant in werkelijkheid een volledig nieuw contract met Keyware had ondertekend, een contract waaraan men voor vijf jaar gebonden was en dat slechts met een hoge verbrekingsvergoeding kon beëindigd worden.

Het openbaar ministerie telde minstens 98 mensen die op die manier zouden opgelicht zijn en minstens 5 personen bij wie Keyware hetzelfde had geprobeerd. In eerste aanleg had de correctionele rechtbank het bedrijf ook veroordeeld en een boete opgelegd van 720.000.

Keyware ging tegen dat vonnis in beroep en is nu door het Brusselse hof van beroep volledig vrijgesproken voor alle tenlasteleggingen. In eerste aanleg was het bedrijf ook veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de burgerlijke partijen die in de duizenden euro’s liep, maar ook die schadevergoedingen vervallen nu.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen