Wallonië wil meer autonomie voor de gewesten, maar geen splitsing van België.
Volledig scherm
Wallonië wil meer autonomie voor de gewesten, maar geen splitsing van België. © Getty Images/iStockphoto

Waal wil meer autonomie voor gewesten, maar geen splitsing van België

Iets meer dan de helft van de Walen is voorstander van meer autonomie voor de gewesten, tegen slechts 40 procent in 2013. Dat stelt het Waals instituut voor de statistiek IWEPS bij de publicatie van de Sociale Barometer van Wallonië. Daartegen staat dat 92 procent tegen de splitsing van België zou stemmen bij een referendum. Steeds meer Walen menen dat een splitsing een mogelijk scenario is.

29 reacties

  • Marc Baeyens

    5 jaar geleden
    De Vlaming wil ook geen splitsing van het land, maar gewoon een splitsing van de politieke structuren van het land, zelfbeheer voor de eigen regio. De opposanten trachten de kiezers met doemdenken en leugens schrik aan te jagen uit zelfbelang ; anderen met berekende politieke spelletjes.
  • Roger Deprez

    5 jaar geleden
    Natuurlijk willen ze geen splitsing want als dat er zou komen verliezen ze 20 % van hun mogelijkheden. Alleen spijtig dat het in een vorm is van een blanco check en waar in het verleden de Vlaamse partijen nooit een punt van hebben gemaakt om zelf natuurlijk hun macht in Vlaanderen te kunnen houden.
  • Emi Hergersberg

    5 jaar geleden
    hun autonomie kan me niet schelen, als ze de Oostkantons hier maar niet verder blijven verfranssen voor hun gemak :-)
  • lieve vanderstraeten

    5 jaar geleden
    Waarom zouden ze wel, de miljarden van Vlaanderen maar dan wel eigen autonomie, dank Vlaamse politiekers om dit in stand te houden.
  • Gilbert Vermeersch

    5 jaar geleden
    Zij willen geen splitsing maar meer autonomie. Vlaanderen ook. Dat heet dan Confederatie.