Direct naar artikelinhoud
Rusland

Rusland wil nieuwe hypersonische raket

De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe.Beeld EPA

Rusland wil in 2019-2020 een nieuwe hypersonische raket op de lange afstand ontwikkelen. In dezelfde periode moet Rusland ook een versie van het Kalibr-raketsysteem bouwen, dat in plaats van de oorspronkelijke lancering op zee nu op land moet worden gelanceerd. Dat heeft de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe gezegd. Na de Verenigde Staten trok ook Rusland zich vorige week terug uit het INF-verdrag uit 1987.

Het INF-verdrag (Intermediate-Range Nuclear Forces) tussen Rusland en de Verenigde Staten voorziet de vernietiging van alle kern- en kruisraketten met een reikwijdte tussen 500 en 5.500 kilometer die op de grond worden gelanceerd.

"In 2019-2020 moeten we de grondversie van het op zee gelanceerde Kalibr-systeem ontwikkelen met de langeafstandskruisraket, dat zijn waarde heeft bewezen in Syrië", zegt Sjojgoe. "In dezelfde tijdsbeperking moeten we het systeem met de hypersonische raket voor de lange afstand ontwikkelen dat op de grond is gebaseerd.”

In een persbericht legde Sjojgoe uit dat de beslissing volgt op de Amerikaanse opschorting van hun deelname aan het INF-verdrag. President Vladimir Poetin had zaterdag op een werkvergadering met Sjojgoe en minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov aangekondigd dat ook Rusland uit het verdrag stapt. Daarbij kondigde Poetin al aan dat Rusland zal werken aan een nieuwe hypersonische raket op de middellange afstand, die op de grond wordt gelanceerd. Tegelijk beklemtoonde hij dat hij niet wil dat Rusland in een ‘dure wapenwedloop’ wordt gesleurd.

Rusland gebruikte de Kalibr-raketten voor het eerst in de herfst van 2015. Een oorlogsbodem in de Kaspische Zee lanceerde 26 raketten die op Syrische gebieden waren gericht, 1.500 kilometer verderop. Een afstand die dus overeenkomt met de wapens die het INF-verdrag verbiedt, maar dat verdrag is enkel van toepassing op raketten die op land worden gelanceerd.

Sjojgoe zei nog dat de Verenigde Staten momenteel actief werken aan op land gelanceerde raketten met een reikwijdte groter dan 500 kilometer. "De Russische president heeft het ministerie van Defensie opgedragen wederzijdse maatregelen te treffen.”