Direct naar artikelinhoud
Schauvliege

Het hobbelparcours van Schauvliege

Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) na een partijmeeting deze ochtend.Beeld BELGA

De uitspraken van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) over het opgezet spel tijdens de klimaatprotesten zijn niet de eerste uitschuiver van de CD&V-minister. Een aantal blunders op een rijtje.

• Als ze in 2009 net minister van Cultuur is, geeft ze tijdens een interview in Terzake toe dat het laatste theaterstuk dat ze het afgelopen half jaar zag er een van het amateurgezelschap in haar thuisgemeente Evergem was. Schrijver Erwin Mortier doopt haar tot ‘Schouwvliegje’.

• Bij Nekkanacht in 2013 kondigt ze de groep Yevgueni aan als ‘Zjef Geenie’. Niet veel eerder noemde ze de gevierde acteur Mathias Schoenaerts ‘Mathias Schoenmakers’. Ze werd opnieuw het mikpunt van spot.

• Schauvliege stuurt in het najaar van 2015 een kwaad persbericht uit na een interview in De Afspraak met comedian Wouter Deprez. Die zou door de VRT te weinig kritisch zijn ondervraagd over zijn protest tegen het bosbeleid van de minister. Ze krijgt de kritiek de persvrijheid te willen beknotten.

• “Een boom heeft ook altijd de functie gehad om gekapt te worden”, zegt ze in interview met De Zondag in mei 2016. Ze haalt er de woede van de milieubeweging mee op de hals.

• Bij een interview op Radio 1 vorige week zegt ze dat ze zich door het aanhoudende klimaatprotest “gesterkt en gesteund” voelt “in het verdere beleid dat we moeten voeren”.