Direct naar artikelinhoud
Joke Schauvliege

Urenlang topoverleg bij CD&V: kan Schauvliege minister blijven?

Wouter Beke en Joke SchauvliegeBeeld BELGA

Is Joke Schauvliege straks nog Vlaams minister? De partijtop zit al sinds vanmiddag samen om daarover te beslissen, nadat Schauvliege zich vanmorgen excuseerde voor haar uitspraken over de klimaatmarsen.

Al sinds vanmorgen heeft de partijtop van CD&V de regie van de crisiscommunicatie in handen genomen. Eerst sloeg minister Joke Schauvliege mea culpa op Radio 1, niet veel later werd federaal vicepremier Kris Peeters het veld in gestuurd om haar uitspraken als een “kleine uitschuiver” te classificeren. “Wat mij betreft is de kous af”.

Daarna stond de wekelijkse vergadering gepland van de CD&V-fractie in het Vlaams Parlement. Joke Schauvliege mocht er, in aanwezigheid van voorzitter Wouter Beke en alle Vlaamse ministers van de partij, haar verhaal doen. Volgens insiders werd het een serene bijeenkomst, waarop iedereen vrank en vrij kon spreken.

Rond de middag zat het overleg erop, en vertrokken de kopstukken naar het partijhoofdkwartier om zich daar verder te beraden over de ministerpost van Schauvliege. “Ik ga dat nu samen met haar bekijken”, aldus Beke aan de openbare omroep. Intussen stond ook een zitting van de commissie Leefmilieu gepland, maar die werd eerst uitgesteld en vervolgens zonder de minister aangevat. De minister was nog steeds verhinderd, klonk het.

Ook omstreeks 17 uur was er nog geen einde gekomen aan de vergadering. Dat voedt de speculatie dat een exit wordt voorbereid.