De tactiek van CD&V: minister slachtofferen, lijsttrekker redden

Door de oorzaak van haar uitschuiver bij de ‘polariserende’ sms-actie van Actor for Climate Justice te leggen, en haar beleid te bejubelen, kan CD&V Joke Schauvliege als lijsttrekker behouden.

Eveline Vergauwen

‘Ik heb de stroom aan sms’en gezien, dat heb ik nog nooit meegemaakt in mijn carrière. Hier zijn grenzen overschreden.’ Hilde Crevits (CD&V) nam het in een persconferentie eerder vanavond op voor Joke Schauvliege. De Vlaamse topminister moest de boodschap van CD&V kracht bijzetten: namelijk dat Schauvliege vorige week bij een speech voor het Algemeen Boerensyndicaat niet uit de bocht vloog door haar eigen incompetentie, wel door de ‘polariserende’ context.

‘Limiet’

Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke ging er uitgebreid op in: ‘Een minister is ook een mens. Kritiek op beleid kan en mag stevig zijn. Maar wanneer dat persoonlijk wordt, wanneer je gsm-nummer en e-mailadres op internet komt te staan, wanneer je overdonderd wordt, als normaal functioneren onmogelijk gemaakt wordt, kan je wel eens tegen je limiet opbotsen. Met ongelukkige uitspraken tot gevolg, waarvoor ze zich verontschuldigd heeft.’

Verzoenend

Schauvliege nam daarop ontslag als minister. Maar niet nadat ze zelf had benadrukt hoe verzoenend ze als minister wou zijn. Beke bejubelde overigens ook haar parcours als minister. Met haar beleid was dus niets mis. Om die redenen - haar beleid én de verzachtende omstandigheden - zal Schauvliege lijsttrekker kunnen blijven op de Oost-Vlaamse lijst voor het Vlaams Parlement.

Het lost belangrijke personeelsproblemen op voor CD&V. De Oost-Vlaamse kopstukken zijn op één hand te tellen. Joke Schauvliege is de belangrijkste vrouw in de provincie (55.291 voorkeurstemmen in 2014). Pieter De Crem had eigenlijk zijn afscheid al aangekondigd, maar werd noodgedwongen door de partij weer opgevist voor de kamerlijst. Nu Schauvliege lijsttrekker blijft, hoeft haar opvolger in de Vlaamse regering niet uit Oost-Vlaanderen te komen. Dat maakt de keuze allicht eenvoudiger.