Direct naar artikelinhoud
Misbruik

Paus geeft seksueel misbruik van nonnen in de Katholieke Kerk toe: “Ja, het is een probleem”

Paus geeft seksueel misbruik van nonnen in de Katholieke Kerk toe: “Ja, het is een probleem”
Beeld Photo News

Nonnen hebben te lijden gehad van misbruik door priesters en bisschoppen, die hen zelfs behandelden als seksslavinnen, en die kwalijke praktijken vinden ook nu nog plaats. Dat heeft paus Franciscus dinsdag gezegd op de terugweg van zijn bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten. In een geval was de situatie zo ernstig dat in 2005 in Frankrijk een hele kloosterorde werd opgeheven door zijn voorganger Benedictus.

De omvang van de mishandeling en aanranding van nonnen door geestelijken kwam aan het licht door een publicatie in het februarinummer van Women Church World, een maandelijkse bijlage van de Vaticaan-krant L’Osservatore Romano. In het pauselijk vliegtuig kreeg Franciscus opnieuw vragen over de vele schandalen in de rooms-katholieke kerk wereldwijd. Hij benadrukte dat het probleem niet nieuw is en dat hij er alles aan doet misbruik uit te bannen.

“Ik weet dat priesters en ook bisschoppen dat hebben gedaan. En ik geloof dat het nog steeds wordt gedaan”, antwoordde hij op een vraag wat het Vaticaan tegen het seksueel misbruik van ordezusters wil ondernemen. Het gaat eerder over bepaalde culturen of religieuze gemeenschappen. “Het is niet iets dat iedereen doet”.

Hij haalde een geval van een geloofsgemeenschap aan uit het verleden, waarin de vrouwen “als slaven werden behandeld”. Dat liep uit tot “seksuele slavernij” door geestelijken en de stichters van de gemeenschap, aldus Franciscus. De toenmalige paus Benedictus trad “erg moedig” op en ontbond deze gemeenschap ondanks veel verzet onmiddellijk na zijn aantreden. Zijn woordvoerder bevestigde naderhand tegen CBS News dat het om de kloostergemeenschap van Saint Jean in Frankrijk ging.

Franciscus zei dat ook tegenwoordig nog nonnen worden misbruikt. Hij gaf geen details, maar eerder werd al beschuldigend gewezen naar kerkelijk leiders in India en ook in Chili, waar de schandalen over kindermisbruik, vooral jongens, zich aaneenrijgen. Jarenlang werden deze uitwassen met de mantel der liefde bedekt.

Moed christenen

Eerder vandaag sprak Franciscus christenen in de Verenigde Arabische Emiraten moed in. "Voor jullie is het zeker niet gemakkelijk om ver van huis te wonen, de affectie van uw geliefden te missen, en misschien ook onzekerheid te voelen over de toekomst. Maar de Heer is trouw en laat zijn volk niet in de steek", aldus de paus. De historische mis in een stadion in Abu Dhabi markeerde het einde van het eerste pauselijke bezoek aan de Golfregio. Ook 4.000 moslims woonden de misviering bij. 

De viering was de grootste christelijke bijeenkomst op het Arabische schiereiland. Een dag eerder had hij nog opgeroepen tot religieuze vrijheid.

De Verenigde Arabische Emiraten is een islamitisch land waar migranten, vooral uit Azië, de meerderheid van de bevolking uitmaken. Volgens het Vaticaan zijn ongeveer 900.000 katholieken in het land. Christenen kunnen in de Verenigde Arabische Emiraten hun geloof vrij belijden, maar dat is niet het geval in andere landen op het Arabische schiereiland. In Saudi-Arabië is het niet toegelaten kerken te bouwen.

Brief Maduro

Voorts had de paus het ook nog kort over de brief die hij toegestuurd kreeg van Venezolaans president Nicolás Maduro. Hij bevestigde dat hij hem heeft ontvangen.  “Maar nog niet gelezen”, zei de kerkvorst dinsdag op de terugvlucht van Abu Dhabi naar Rome. “Ik zal de brief openen en dan zien wat we kunnen doen”. In principe is het Vaticaan bereid om te helpen en te bemiddelen in de crisis. Er zijn in de diplomatie echter vele “kleine stapjes” nodig, en de laatste stap is bemiddeling. En daartoe moeten altijd beide partijen bereid zijn, aldus de paus.

Maduro had in een interview gezegd dat hij de paus een brief had geschreven. “Ik heb de paus gevraagd zijn best te doen, (en) zijn wil om ons te helpen op het pad van de dialoog”.