Direct naar artikelinhoud
Ultimas 2019

Jan Decorte en Sigrid Vinks winnen prijs voor Algemene Culturele Verdienste op Ultimas

Jan Decorte en Sigrid Vinks.Beeld Stefaan Temmerman

Jan Decorte en Sigrid Vinks schieten de hoofdvogel af op de uitreiking van de Ultimas. Het theaterduo wordt bekroond met de prijs voor algemene culturele verdienste. Volgens de jury effenden Decorte en Vinks het pad voor een nieuwe vorm van theatrale vertellingen. 

Met de Ultimas wil de Vlaamse overheid elk jaar kunstenaars en culturele organisaties in de bloemetjes zetten die zich het afgelopen jaar wisten te onderscheiden. De hoogste bekroning is de prijs voor algemene culturele verdienste die de volledige loopbaan van een artiest bekroont en goed is voor een geldprijs van 20.000 euro. 

Twee op een rij

Voor het tweede jaar op rij gaat de prijs naar iemand uit de theaterwereld. Jan Decorte en Sigrid Vinks volgen actrice Viviane De Muynck op. De jury vindt dat het kunstenaarskoppel “samen het pad hebben geëffend voor een nieuwe vorm van theatrale vertellingen en talloze kunstenaars hebben geïnspireerd”. Een erkenning die gemengde gevoelens oproept bij het kunstenaarsduo. Sinds 2017 krijgen ze geen structurele subsidies meer van de overheid. “We zijn blij met de erkenning en het geld, maar ik ben wel de eerste laureaat ooit die moet rondkomen van een werkloosheids­uitkering.” vertelt Sigrid Vinks ons

‘We zijn blij met de erkenning en het geld, maar ik ben wel de eerste laureaat ooit die moet rondkomen van een werkloosheids­uitkering’
Sigrid Vinks, theatermaakster

In de categorie film en muziek kwamen nieuwkomers Lukas Dhont en Tamino-Amir Moharam Fouad als winnaars uit de bus. Lukas Dhonts debuutfilm Girl viel al meermaals in de prijzen in Cannes, en is de Belgische Oscarinzending. Een jaar geleden won de Belgisch-Egyptische Tamino De Nieuwe Lichting, en bracht sindsdien zijn debuutalbum Amir uit. Beiden blijken fan te zijn van mekaar, zo blijkt uit een dubbelinterview met de twee jongste laureaten. 

In de categorie beeldende kunst was de jury unaniem. De Antwerpse Otobong Nkanga won in 2017 Belgian Art Prize, en nu dus ook de Ultimas. Ruwe materialen staan centraal in haar werk. Ze vindt het belangrijk te laten zien waar de grondstoffen voor al onze gebruiksartikelen vandaan komen. “Als je een hemd van de H&M ziet, dan associeer je dat met een groot bedrijf, niet met de plaats waar het materiaal vandaan komt... Op de plaats waar ik opgroeide, Nigeria, zijn die gaten in het landschap net erg zichtbaar.” legt ze ons uit. Al wil ze door haar roots niet enkel binnen een post-koloniaal discours vallen. (Waarom leest u hier).

Winning streak voor Verhelst?

Peter Verhelst werd gisteren al bekend gemaakt als kanshebber voor de Libris boekenprijs en wint vandaag de Ultima in de categorie Letteren. Voor de prijs voor sociaal-cultureel volwassenenwerk schuift de jury BXLREFUGEES naar voor, het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen. “BXLREFUGEES neemt ook stevig standpunt in en wijst er het beleid op dat wat het Burgerplatform doet in feite een opdracht is voor de overheid.” motiveert de jury. In een dubbelinterview leggen beiden uit waarom ze burgerinitiatieven nodig vinden.

Voor Cultureel Ondernemerschap koos de jury BKRK - Bokrijk brandmerkt. De organisatie wil met een herwaardering van oude ambachten het oubollige imago van Bokrijk veranderen. Zo ontwierp Tim Van Steenbergen een capsulecollectie voor BKRK textiel. 

Voor architectuur viel het oog van de jury op Marc DuboisDanny Ronaldo wint de categorie circus

VZw Reveil krijgt een Ultima in de categorie Immaterieel Erfgoed.

Nomadisch platform d e t h e a t e r m a k e r vierde in 2018 haar tienjarig bestaan. Een jubileumjaar dat nu wordt bekroond met de Ultima voor podiumkunsten. De organisatie wil een plaats bieden aan nieuwe theatermakers en hun begeleiden. Een visie die dicht aansluit bij de laureaat voor de amateurkunsten The Ostend Street Orkestra, zo blijkt uit een gesprek met de winnaars.

Sinds 2018 wordt er ook een beeldje uitgereikt aan nieuw talent. De tweede BILL award gaat naar slam-poetry-artieste Hind Eljadid.