“Te veel agenten bezig met terreur”

© blg

“Het aantal speurders dat vandaag op terroristen jaagt, is te groot. De onderzoeken naar andere misdaden komen in het gedrang. Het aantal terreurspeurders moet weer naar een aanvaardbaar niveau.” Dat zegt het College van Procureurs-Generaal, in een brief aan de politietop.

Cedric Lagast

“We hebben inderdaad zo’n brief ontvangen”, bevestigde Catherine De Bolle, de commissaris-generaal van de federale politie, gisteren aan de leden van de parlementaire onderzoekscommissie die de aanslagen van 22 maart onderzoeken.

Te veel bijspringen

Het College van Procureurs-Generaal verstuurde de brief uit bezorgdheid over de aanpak van andere misdaden.

“Bij de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) werkt nu al 46,5 procent van de beschikbare onderzoekers aan terrorismedossiers. Dat is te veel”, zegt procureur-generaal Johan Delmulle. Speurders van andere afdelingen moeten stelselmatig bijspringen. “Dat hypothekeert de aanpak van andere dossiers.”

Onderzoeken naar bijvoorbeeld banditisme, mensenhandel of financiële criminaliteit blijven op de plank liggen. Verschillende procureurs en onderzoeksrechters trokken al aan de alarmbel.

“Eén op de vier valt weg”

Hoeveel speurders dan wel aan terreurdossiers kunnen werken, zegt het college niet. “Het moet terug naar een aanvaardbaar niveau. Een verdeelsleutel uit 2002 bepaalde dat 15 procent van de FGP zich toen met terrorisme kon bezighouden. Natuurlijk: we leven nu in andere tijden. We vragen aan de federale politie welke maatregelen ze zullen nemen.”

“We moeten ons over die brief beraden”, reageert politiebaas Catherine De Bolle. “Ik wil overleg plegen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Wellicht zullen we vragen om de prioriteiten te herschikken.”

Volgens De Bolle heeft de federale politie door besparingen nu te weinig mensen om alle taken te vervullen. Tegen 2019 zou er een personeelstekort van 24 procent kunnen zijn bij de operationele diensten. “Dat betekent dat één op de vier agenten weg zal zijn.”

Ook het kabinet van minister ­Jambon wil de inhoud van de brief bespreken. “We weten dat terrorisme veel capaciteit opslorpt. Het kan niet de bedoeling zijn andere onderzoeken te verwaarlozen. Dat zegt ook de kadernota integrale veiligheid.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen