Slechts een op de vijf chauffeurs De Lijn in Limburg op de baan

© Sven Dillen

In de provincie Limburg is de dienstverlening van De Lijn voor de derde dag op rij sterk verstoord. Slechts een chauffeur op vijf is er uitgereden, volgens De Lijn gaat het om chauffeurs van onderaannemers. Ook een aantal ritten vanuit Limburg naar Antwerpen en Vlaams-Brabant is verstoord.

pvm

De chauffeurs klagen over de rij- en rusttijden en de werkdruk. Sinds maandag houden ze daarom acties. Dinsdag hebben de bonden na vijf uur onderhandelen de tafel zonder akkoord verlaten.

Volgens de vervoersmaatschappij lag een overeenkomst over vijf punten nochtans binnen handbereik. ‘We betreuren daarom dat de actie wordt voortgezet’, zegt de directie in een persbericht.

De directie meent dat het plan dat ze heeft voorgelegd, ‘zo goed mogelijk tegemoetkomt aan de vragen van de chauffeurs’. Om de werkdruk te verlichten, belooft de directie ‘door de nodige aanwervingen en een verzuimbeleid op maat’ het personeelstekort weg te werken. Daarnaast zegt De Lijn ook te willen werken aan de gelijkwaardigheid van de chauffeurs van De Lijn en de exploitanten.

Achterban

De vakbonden zullen later op woensdag de voorstellen van de directie voorleggen aan hun achterban. Het valt echter af te wachten of de chauffeurs van de openbare diensten woensdag nog opnieuw aan het werk zullen gaan. ‘Dat zal blijken als het zover is. Dat is ook voor ons afwachten’, stelt Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn.

Er is voorlopig geen nieuw overleg gepland, maar het bedrijf zegt bereid te blijven voor dialoog. Reizigers kunnen op de website terecht voor een lijst met de getroffen lijnen. Daar vinden ze ook een attest voor de school of het werk.