Direct naar artikelinhoud
Geneeskunde

“Helft huisartsen stuurt getuigschrift digitaal naar ziekenfonds

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).Beeld Photo News

Ruim de helft van de huisartsen in België verstuurde in 2019 getuigschriften digitaal naar het ziekenfonds van hun patiënten. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block toont zich "erg tevreden" dat steeds meer huisartsen er gebruik van maken.

"Voor de patiënt is dit uitstekend nieuws. Die hoeft niet langer papieren getuigschriften binnen te brengen bij het ziekenfonds en krijgt sneller zijn of haar geld terug. Ook voor huisartsen betekent dit een hele stap vooruit”, stelt De Block. “Zij hebben minder papierwerk, waardoor ze meer tijd aan hun patiënten kunnen besteden.”

Uit een door het Nationaal Intermutualistisch College (NIC) gehouden enquête blijkt voorts dat de ziekenfondsen enkel maar voordelen voor hun leden zien in het nieuwe systeem.

Het elektronisch getuigschrift zal daarom in de loop van dit jaar uitgebreid worden naar de tandartsen, daarna naar de andere zorgsectoren.

Via het platform MyCareNet ondersteunt het Riziv de digitalisering van attesten en getuigschriften voor de verschillende zorgverleners. Het kleefbriefje verdwijnt zo in de toekomst wellicht volledig.