Direct naar artikelinhoud
Ontslag Joke Schauvliege

Koen Van den Heuvel (CD&V) wordt nieuwe Vlaamse klimaatminister

Koen Van den Heuvel.Beeld Photo News

Koen Van den Heuvel (CD&V) wordt de nieuwe Vlaamse minister voor Milieu, Natuur en Landbouw. Hij volgt zijn partijgenote Joke Schauvliege op, die gisteren ontslag nam. Van den Heuvel was de afgelopen jaren fractieleider in het Vlaams Parlement en is burgemeester van Puurs-Sint-Amands.

CD&V-voorzitter Wouter Beke en Vlaams viceminister-president Hilde Crevits stelden Van den Heuvel samen voor aan de pers. Hij werd “unaniem” voorgedragen door de fractie om Schauvliege op te volgen, aldus Beke.

“Het is een eer om minister te worden, spijtig genoeg is dat nu in minder gemakkelijke omstandigheden, want het afscheid van Joke Schauvliege was zwaar”, zegt Van den Heuvel. “Ik wil haar ook oprecht danken voor het vele werk van de voorbije jaren.”

Klimaatthema

De Vlaamse CD&V-fractie boog zich eerder over de opvolging van Joke Schauvliege. Die nam ontslag nadat haar positie onhoudbaar was geworden omwille van haar uitspraken over een complot dat achter de klimaatbetogingen zou zitten. Met Van den Heuvel kiest de partij voor ervaring. De 54-jarige Van den Heuvel zit al sinds 2004 in het Vlaams Parlement, waar hij sinds 2012 fractieleider was. In die functie wordt hij opgevolgd door Peter Van Rompuy.

Als minister krijgt Van den Heuvel tot aan de verkiezingen van 26 mei in eerste instantie het klimaatthema op zijn bord, het thema waardoor Schauvliege zo onder druk kwam te staan. Daarnaast liggen ook de betonstop en de boskaart nog op de plank. Vraag is of in die dossiers nog veel beweging te krijgen is in de luttele maanden die nog resten tot aan de verkiezingen.

De nieuwe minister belooft er alvast meteen in te zullen vliegen. “Een nieuwe minister begint meestal met de boodschap ‘geef mij wat tijd’, maar dat is mij nu niet gegund. Ik ga er vanaf dag één keihard tegenaan.” 

Klimaatthema
Beeld BELGA

Trouwe partijsoldaat

De keuze voor Van den Heuvel is er een voor een trouwe partijsoldaat. CD&V kiest hiermee niet voor een vrouw, wat velen verwachtten. De afgelopen maanden morden de vrouwen in de partij al over het beperkt aantal vrouwelijke lijsttrekkers. Evenmin valt de keuze op iemand die zich in het parlement al met het klimaatthema bezighoudt, zoals Robrecht Bothuyne of Leen Dierick. 

Door Van den Heuvel aan te duiden als minister probeert CD&V om hem in de aanloop naar de verkiezingen wat extra zichtbaarheid te geven. De partij zocht een hele tijd naar een wit konijn in de provincie Antwerpen, maar kwam uiteindelijk opnieuw bij Van den Heuvel uit om de Vlaamse lijst te trekken. Hij krijgt in mei stevige concurrentie van onder meer Bart De Wever (N-VA), Bart Somers (Open Vld) en Meyrem Almaci (Groen). De zichtbaarheid van een ministerpost is dus welgekomen.