Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Het belangrijkste nieuws van de ochtend samengevat

Waarom wil de mens in alles buitenaards leven zien?Beeld AP

CD&V heeft een opvolger voor minister af Joke Schauvliege, Trump trapt zijn herverkiezingscampagne op gang en vrouwenbesnijdenis is ook in België steeds meer een probleem.

In het nieuws

1. We weten wie Joke Schauvliege opvolgt

Koen Van den Heuvel (CD&V) wordt de nieuwe Vlaamse minister voor Milieu, Natuur en Landbouw. Van den Heuvel was de afgelopen jaren fractieleider in het Vlaams Parlement en burgemeester van Puurs-Sint-Amands. 

2. Sorry was niet genoeg voor Joke Schauvliege

Joke Schauvliege (CD&V) neemt ontslag als Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur, Landbouw en Omgeving. De aanhoudende druk werd haar uiteindelijk te veel. Haar uitspraak dat er een complot zit achter de klimaatprotesten van de afgelopen weken, en dat de Staatsveiligheid dat zou hebben bevestigd, deed Schauvliege uiteindelijk de das om.

Schauvliege zette CD&V voor een verscheurende keuze: een geloofwaardig klimaatstandpunt of de steun van de landbouwersachterban. De partij koos voor beide.

Jarenlang was Schauvliege het mikpunt van kritiek en spot. Het ging over de inhoud, maar het werd ook persoonlijk. Een finale uitschuiver kost haar de kop. “Op een gegeven moment is het kelkje helemaal vol.” Een portret van het CD&V-stemmenkanon.

3. Hoeveel sms’en kreeg Schauvliege precies?

“Ik ben overspoeld met duizenden sms’en – dag en nacht.” Dat Joke Schauvliege de trappers is verloren, wijt ze zelf aan een guerrilla-actie van de groep ‘Act for Climate Justice’, die 41.000 Belgen aanzette om de vier klimaatministers te bestoken met mails, sms’en en telefoontjes. 

Klimaatbeweging ‘Youth For Climate’, van onder meer Anuna De Wever, distantieert zich van de sms-bombardementen gericht aan de klimaatministers.

Joke Schauvliege werd zeer emotioneel toen ze haar afscheid aankondigde.Beeld BELGA

4. State of the Union: Trump roept op tot eenheid, maar doet geen enkele concessie

In zijn tweede State of the Union nam Donald Trump dinsdagavond alvast een voorschot op zijn herverkiezingscampagne. De pilaren die hij schetste zijn de goed draaiende economie, een onverminderd hard immigratiebeleid, verzet tegen abortus en Amerika’s terugtocht uit de wereld. Ook kondigde hij aan dat hij eind februari een tweede ontmoeting zal hebben met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

5. Belgische FN-wapens duiken op in Jemen

Minimi-machinegeweren van het Belgische FN Herstal kwamen via de Verenigde Arabische Emiraten terecht bij een Jemenitische militie die van oorlogsmisdaden wordt verdacht. Dat achterhaalde Amnesty International. Het Waalse Gewest onthoudt zich van commentaar.

6. Vermiste jongen die in 1999 op 14-jarige leeftijd verdween levend en wel teruggevonden in Brussel

De 14-jarige Simon Lembi, die sinds 12 november 1999 vermist was, is in goede gezondheid teruggevonden in Brussel. Dat meldt het Brussels parket. Het gaat om een van de oudste verdwijningsdossiers in ons land.

Simon Lembi verdween in 1999.Beeld rv

7. Vrouwenbesnijdenis ook in België steeds meer een probleem

Nog altijd worden elk jaar duizenden meisjes overal ter wereld genitaal verminkt, ook in België. Op deze Internationale Dag tegen Vrouwelijke Genitale Verminking legt de Franse chirurg-uroloog Pierre Foldès uit hoe de strijd op alle fronten gevoerd moet worden.

8. Supersnel 5G-internet niet voor binnenkort: geen akkoord over licenties

De regeringen van ons land zijn het niet eens geraakt over de veiling van de licenties voor 5G, het supersnelle mobiele internet. Minister van Telecom Philippe De Backer (Open Vld) vreest dat er door die blokkering één of twee jaar tijd verloren gaat. “Dit is bijzonder kortzichtig.”

Tip van de redactie

9. “De scenario’s liggen klaar. We moeten ze alleen uitvoeren”: experte Leen Govaerts over de energietransitie

Wie Leen Govaerts, manager smart energy en stedelijke ontwikkeling bij EnergyVille/Vito, bezig hoort, zou weleens kunnen denken dat het klimaat redden kinderspel is. “Er zitten aan de hele transitie die nodig is ook een hoop terugverdieneffecten”, klinkt het optimistisch.

Leen Govaerts.Beeld Thomas Sweertvaegher

Bij de koffie

10. Waarom we zó graag geloven dat ’Oumuamua een ufo is

Volgens een Harvard-astronoom zou de befaamde ruimterots ’Oumuamua, die eind 2017 ons zonnestelsel bezocht, een soort zonnezeil zijn dat is gemaakt door een buitenaardse beschaving. Onzin? Wellicht, maar onze honger naar ufo’s en marsmannetjes moet nu eenmaal gestild worden.

Ruimterots ‘Oumuamua’.Beeld AP

11. Jan Decorte en Sigrid Vinks winnen prijs voor Algemene Culturele Verdienste op Ultimas

Jan Decorte en Sigrid Vinks schieten de hoofdvogel af op de uitreiking van de Ultimas. Het theaterduo wordt bekroond met de prijs voor algemene culturele verdienste. Volgens de jury effenden Decorte en Vinks het pad voor een nieuwe vorm van theatrale vertellingen.