© Reporters / Imago

“Student drinkt te weinig water en eet te weinig groenten en fruit”

Onderzoekers werken acties uit om de eetgewoonten van hogeschoolstudenten te wijzigen. Uit het onderzoek van de AP Hogeschool bij 1.400 studenten blijkt dat studenten te weinig groenten en fruit eten en te weinig water drinken.

Jan Stassijns

Het leven van een student die begint aan het hoger onderwijs verandert ingrijpend. Zo is er minder controle van ouders en krijgen jongeren vaak meer vrijheid op het vlak van voeding.

Onderzoekers van de opleiding Voedings- en Dieetkunde van de AP Hogeschool bestudeerden de eetgewoonten en fysieke activiteit van Vlaamse hogeschoolstudenten om na te gaan of de nieuwe levensfase een effect heeft op de levensstijl van de studerende jongeren.

“Een op de twee studenten beweegt genoeg, als je de aanbevelingen van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie als maatstaf neemt”, zegt onderzoeker Koen Vanherle. “Maar op het vlak van eetgewoonten zijn de resultaten minder rooskleurig. Amper de helft van alle studenten ontbijt elke dag en maar 42% drinkt dagelijks minstens de aanbevolen liter water. Slechts een op de vier eet minstens twee porties fruit per dag. Een resultaat dat vergelijkbaar is met dat van de totale bevolking. Amper 8,4% van de studenten eet minstens de aanbevolen hoeveelheid groenten (300 gram per dag). Gemiddeld eet een student 160 gram groenten per dag, wat lager is dan het landelijk gemiddelde van 200 gram.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER