Roekeloze chauffeur (21) veroorzaakte helse achtervolging in Bree: “Ondertussen is hij verlamd door een kogel”

Een 21-jarige man uit Houthalen-Helchteren moest zich woensdag voor de Tongerse rechtbank verantwoorden omdat hij in 2016 een helse achtervolging veroorzaakte nadat hij op de vlucht sloeg voor een verkeerscontrole in Bree. Tijdens de dollemansrit ramde hij een politiecombi in de flank. In Meeuwen-Gruitrode werd hij tot stilstand gebracht. Een jaar later gebeurde hetzelfde in Nederland. “De agenten schoten op de wagen. Mijn cliënt werd door een kogel geraakt in de rug en zal levenslang verlamd zijn”, klonk het bij zijn advocaat. De procureur vroeg ondanks zijn beperking toch een celstraf van acht maanden en een geldboete van 600 euro voor de feiten in Bree.

shde

Op 7 augustus 2016 lieten agenten de toen 19-jarige man stoppen in Bree omdat hij geseind stond met zijn wagen voor verschillende eerdere verkeersinbreuken. De man panikeerde en duwde het gaspedaal in. Wat volgde was een dollemansrit waarbij de politiezones Noord-Oost Limburg en Kempenland de achtervolging inzetten. Tijdens de helse vlucht, ramde de tiener een politiecombi. “Die agenten vreesden voor hun leven”, zo klonk het bij de raadsman van de politiemensen. Voor deze twee inspecteurs wordt een schadevergoeding van 500 euro gevraagd. De man zette zijn vlucht echter verder. In Meeuwen-Gruitrode kon een andere politieploeg de man wel doen stoppen toen agenten hem met getrokken wapens stonden op te wachten. Hij ging in de remmen en werd overmeesterd. Voor deze twee inspecteurs wordt een schadevergoeding van 350 euro gevraagd.

Verlamd

De jongeman daagde woensdagochtend niet op in de rechtbank voor de behandeling van de zaak. “En daar heeft hij een goede reden voor”, zo klonk het bij zijn advocaat. “Die jongen is ondertussen verlamd geraakt door soortgelijke feiten. In Nederland zat hij als passagier bij een vriend in de wagen. Toen zijn kameraad ook op de vlucht sloeg, schoten de agenten wel op de auto. Er kwam een kogel in de jongeman zijn rug terecht waardoor hij levenslang gehandicapt zal zijn. Dat is echt ondraaglijk voor hem. Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd.” De raadsman van de intussen 21-jarige man kan dan ook geen begrip opbrengen voor de vordering van de procureur. Zij eist een celstraf van acht maanden en een geldboete van 600 euro voor de feiten in Bree. “Ik vraag toch mild te zijn ondanks de zware feiten en hoop dat u hem de gunst van de opschorting geeft”, aldus zijn advocaat tegen de rechter.

Vonnis op 6 maart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer