Ook Kamercommissie Sociale Zaken zet licht op groen voor mobiliteitsbudget

Na de Kamercommissie Financiën heeft nu ook de commissie Sociale Zaken woensdagnamiddag het licht op groen gezet voor het mobiliteitsbudget. Enkel de groenen onthielden zich.

LEES OOK. Hoeveel is jouw bedrijfswagen waard? En voor wat kan je hem allemaal inruilen? Met deze tool kan je het berekenen

“Het zijn stappen richting een duurzame mobiliteit, een gezonder leefmilieu en minder file”, zegt Open VLD-Kamerlid Egbert Lachaert. Hij was samen met zijn CD&V-collega Jef Van den Bergh voortrekker in het dossier. “Indien nu ook de plenaire Kamer binnen twee weken de tekst goedkeurt, beschikken we eindelijk over een wettelijk en fiscaal kader voor een echt alternatief voor de bedrijfswagen”, aldus de CD&V’er, die reeds in 2013 een studiedag over het onderwerp organiseerde.

Een werknemer met een bedrijfswagen of wie daarvoor in aanmerking komt, kan jaarlijks een budget ter beschikking krijgen. Dit mobiliteitsbudget stemt overeen met de totale kost van de bedrijfswagen. “We moeten multimodaliteit in mobiliteit gaan stimuleren. Met het mobiliteitsbudget kunnen werknemers er bijvoorbeeld voor kiezen om hun wagen om te ruilen voor een kleiner en milieuvriendelijker model. De rest van het budget kunnen ze dan besteden aan een elektrische fiets, een abonnement op het openbaar vervoer enzovoort. Ze kunnen ook de wagen links laten liggen, wat op termijn positief is voor een een beter leefmilieu”, verduidelijkt Lachaert.

De werknemer kan ook huisvestingskosten dekken met het mobiliteitsbudget, als die dichter bij het werk gaat wonen. Wie bijvoorbeeld een weekendje naar zee wil gaan, kan met zijn mobiliteitsbudget een treinticket voor heel het gezin kopen. “Als dan nog geld overblijft, wordt dat uitbetaald. Daarop hoeft de werknemer wel 38,07% sociale bijdragen te betalen”, stelt minister van Financiën Alexander De Croo in een mededeling.

Om recht te hebben op een mobiliteitsbudget moet men voldoen aan enkele voorwaarden. “Werkgevers moeten een bedrijfswagenbeleid hebben gedurende minstens 36 maanden. Hierop bestaat een uitzondering voor startende ondernemingen. Werknemers langs hun kant moeten minstens 12 maanden over een wagen beschikt hebben of in aanmerking komen. Ik ben ervan overtuigd dat dit zowel voor de werkgevers als voor de werknemers een enorme stap vooruit is”, zegt minister van Sociale Zaken Maggie De Block.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen