Acuut personeelstekort: civiele bescherming één op vier dagen onbeschikbaar

© edp

De civiele bescherming van Jabbeke zal een op de vier dagen moeten sluiten door een stevig personeelstekort. “We kunnen niet anders.”

tlg

Dat is een beslissing die de bevelhebber noodgedwongen moest nemen. “Ik vind het heel spijtig en ambetant ten opzichte van de bevolking”, zegt Johan Boydens. “Maar we kunnen niet anders.”

De civiele bescherming in Jabbeke draait al een hele tijd met een groot tekort aan personeel. Momenteel doet ze dat met veertig procent minder mensen dan normaal. Acht jaar geleden werkten er nog bijna honderd mensen. Vandaag is dat zowat de helft. “Er is ons al een paar keer nieuw personeel beloofd”, zegt Boydens. “Maar onlangs moesten wij zelf nog eens personeel naar Brasschaat overplaatsen. Maar tegelijkertijd moeten wij aan allerhande procedures voldoen qua inzet en bezetting. Dus we kunnen het niet meer maken om continu beschikbaar te zijn.”

Het gevolg is nu dat de kazerne een dag per week zal sluiten. In plaats van vier ploegen zal de civiele bescherming in Jabbeke nog uit drie ploegen bestaan. Die maatregel gaat vanaf 1 december van start. “Het is een slechte oplossing, maar het is de minst slechte oplossing om te kunnen blijven werken”, zegt Boydens.

De kazerne in Jabbeke beschikt ook over een ambulancedienst. Ook die zal een op vier dagen niet beschikbaar zijn. “We kunnen de bevolking niet vragen om op die ene dag geen hartstilstand te krijgen, maar we kunnen niet anders.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen