Direct naar artikelinhoud
Brexit

Geheime brexitstrategie uitgelekt: Mays onderhandelaar is loslippig in een Brusselse bar

Olly Robbins, de belangrijkste brexitadviseur van premier May, arriveert voor overleg eind januari in Londen.Beeld REUTERS

Aan een bar in Brussel verklapte Mays belangrijkste brexitonderhandelaar Olly Robbins een alternatief plan om haar deal vóór 29 maart door het Britse parlement te loodsen. Een week voor de brexitdag zal May de parlementsleden voor de keuze stellen: jullie stemmen voor mijn deal en anders vraag ik een lang uitstel aan bij de EU.

Afstevenen op de nachtmerrie van een vertrek zonder deal op 29 maart en maar hopen dat genoeg parlementariërs daarvoor op het laatste moment terugschrikken, lijkt haar riskante strategie. 

De afluisteraar van brexitonderhandelaar Olly Robbins is correspondent Angus Walker van ITV News. Hij ging met zijn cameraman na een straatreportage nog wat drinken aan de bar in hun hotel en daar zagen ze Olly Robbins. “Hij zat met twee collega’s in de bar en andere gasten konden duidelijk horen hoe hij roddelde over brexit, het kabinet en parlementsleden.”

Robbins zei dat de uitkomst van de gesprekken met de EU waarschijnlijk zullen uitdraaien op een flink uitstel van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Dat is opvallend, schrijft Walker op de site van de ITV omdat premier May altijd heeft volgehouden dat er aan de vertrekdatum van 29 maart niet valt te tornen.

Bijdraaien onder druk van uitstel

Walker schrijft dat hij Robbins hoorde zeggen dat tegenstanders van de brexitdeal misschien zullen bijdraaien bij het dreigement van uitstel: “Ik moet hen laten geloven in de week die eind maart begint dat uitstel mogelijk is en dat als zij niet voor de deal stemmen dat uitstel lang kan zijn.”

Dit opgepikte nieuwtje veroorzaakt begrijpelijkerwijs veel consternatie in de Britse pers. The Guardian kopt online: ‘Theresa May’s strategy: my way or a long delay’ (‘mijn manier of een lang uitstel’). Op Sky News weersprak brexitminister Stephen Barclay zo snel mogelijk dat uitstel op tafel ligt: dat zou ‘een heel rare boodschap’ aan de Britse kiezers zijn. Het Conservatieve kamerlid Mark Francois, een fervente brexiteer, zei op Sky News dat zo’n uitstel een ‘enorme vertrouwensbreuk’ met de Britse kiezers zou betekenen.

The Guardian wijst op een uitspraak van premier May op dinsdag: “De besprekingen verkeren in een cruciale fase. We moeten nu allen onze zenuwen bedwingen om de veranderingen binnen te halen die dit huis heeft geëist en om brexit op tijd te laten ingaan.” 

De premier voert de druk op en het dreigen met een lang uitstel zou dan de klap op de vuurpijl kunnen worden. The Guardian schrijft: ‘De tactiek lijkt regelrecht gericht op de backbench-kamerleden van de European Research Group (ERG) van de Tories, die zouden kunnen vrezen dat brexit uiteindelijke helemaal zal worden afgelast, als de parlementsleden instemmen met een uitstel.”

May bagatelliseert

May heeft in een reactie de uitspraken gebagatelliseerd. De parlementsleden moeten niet afgaan op “wat iemand heeft gehoord dat iemand heeft gezegd tegen iemand anders in een bar”, suste de Britse premier.

 “We hebben artikel 50 geactiveerd (het artikel in het EU-verdrag dat de procedure voor een vertrek regelt, nvdr) ... en daarin staat een tijdslimiet van twee jaar die eindigt op 29 maart”, stelde May. Ze ontkende bovendien de kritiek van de socialistische oppositiepartij Labour dat ze enkel de tijd wil laten tikken om het parlement binnen enkele weken het mes op de keel te zetten.