Gerecht wil VTM-reeks over Sally morgenavond via rechter verhinderen, moeder van Sally boos: “Wens het Antwerpse parket een prettige nachtrust toe, ik slaap al 22 jaar niet meer”

Het Antwerpse parket wil via de rechtbank verhinderen dat de tv-reeks ‘Cold Case’, waarin de moord op Sally Van Hecke zou worden opgelost, donderdagavond op VTM zou worden uitgezonden. Dat bevestigt het parket. Een rechter moet donderdag beslissen of het programma ’s avonds mag worden uitgezonden.

cel

LEES OOK.Antwerps gerecht: “VTM-serie kan ons onderzoek ernstig verstoren”

Al sinds VTM de tv-reeks op maandag 28 januari aankondigde, toonde het Antwerpse parket zich een tegenstander. “Omdat het hier om een lopend onderzoek gaat”, zo liet het parket optekenen. “De moord op Sally Van Hecke wordt nog druk onderzocht. Op dit moment lopen verschillende onderzoeksdaden en worden verschillende onderzoekspistes bewandeld. De actieve stand van het onderzoek is het productiehuis ook bekend, omdat de verklaringen van hun journalist in 2017 geleid hebben tot de heropening. Er is dus helemaal geen sprake van een cold case of een onopgeloste moordzaak.”

“Als er nu verdachten worden aangewezen, kan dat het onderzoek in de war sturen. Ook het recht op verdediging van een verdachte kan hierdoor geschonden worden.” Dat zou dan weer een rechtszaak kunnen verstoren.

De afgelopen negen dagen is er druk onderhandeld tussen VTM en het parket. VTM beloofde eerder vandaag om geen archiefbeelden van oude opsporingsprogramma’s te gebruiken.

Het parket stapt nu toch naar de rechter. “Het parket heeft vandaag een eenzijdig verzoekschrift ingediend bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel met de vraag om het programma ‘Cold Case’ voorlopig niet uit te zenden”, bevestigt het parket.

“Woensdagochtend heeft VTM, tot onze zeer grote teleurstelling, beslist om het programma toch uit te zenden op de geplande data met de nodige aanpassingen”, zegt het parket. “Ons standpunt blijft dat daardoor het verdere verloop van het gerechtelijk onderzoek dreigt geschaad te worden. In de gegeven omstandigheden zag het parket Antwerpen zich genoodzaakt om alle wettelijke middelen aan te wenden teneinde de sereniteit en de continuïteit van het lopende strafonderzoek te verzekeren.”

De rechtbank van eerste aanleg besliste dat de zaak op donderdag bij kortgeding behandeld wordt. Zowel het parket als VTM mogen hun standpunten uitleggen. Daarna moet de rechter beslissen of het programma ’s avonds mag worden uitgezonden.

“Vooral timing is hinderlijk”

Het parket benadrukt nog dat voor hen vooral de timing van de uitzending hinderlijk is: “Indien er voorafgaandelijk contact was geweest tussen VTM en het gerecht, dan hadden in het belang van het onderzoek afspraken gemaakt kunnen worden over de timing van de reeks.”

“Belangrijk dat zulke documentaire programma’s worden uitgezonden”

VTM zelf meldt dat ze de dagvaarding ten zeerste betreuren. “De programmamakers meldden ons namelijk dat ze het parket al lange tijd geleden op de hoogte brachten. Meer nog, het is dankzij de informatie van de programmamakers dat het parket de 20 jaar oude zaak heeft heropend. Het is wel heel vreemd om nu plots, de avond voor de uitzending, gedagvaard te worden. We zullen morgen uiteraard ons standpunt verdedigen voor de rechtbank. We vinden het belangrijk dat zulke documentaire programma’s kunnen gemaakt en uitgezonden worden. Net zoals die er bijvoorbeeld over de Bende van Nijvel zijn gemaakt en uitgezonden. Het publiek heeft het recht om die informatie te krijgen.”

“Ook de programmamakers zelf laten weten dat ze het uitzendverbod ‘ten zeerste betreuren’. Volgens het parket zou de 5-delige documentaire-reeks een inbreuk vormen op het lopende onderzoek en zou daarbij gebruik zijn gemaakt van diverse stukken uit het strafdossier. Beide beweringen zijn pertinent onwaar en werden tijdens een meeting van vorige week donderdag 31 januari door de makers van de documentaire-reeks ook toegelicht aan het Antwerpse parket. Het Antwerpse parket was overigens al veel langer op de hoogte van ons journalistieke onderzoekswerk”, klinkt het bij productiehuis NieuwsHuis. Volgens het NieuwsHuis is de beslissing van het Antwerpse parket een ongeoorloofde inbreuk op de persvrijheid.

“Ik slaap al 22 jaar niet meer”

Ook Lydia De Decker, de moeder van Sally Van Hecke, reageert onthutst en verbouwereerd op de vraag van het Antwerpse parket.

Lydia De Decker: “Ik heb mijn lot 22 jaar lang in handen van het Antwerpse parket gelegd. Al die tijd is er nauwelijks evolutie geweest in de opheldering van de moord op mijn dochter, in 2005 heeft het Antwerpse parket zelfs beslist om het dossier af te sluiten. Blijkbaar heb ik vandaag nog altijd niet het recht om te weten wie mijn dochter heeft vermoord. Ik wens de heren van het Antwerpse parket een prettige nachtrust toe, ik slaap al 22 jaar niet meer. Ik kan alleen maar hopen dat de publieke opinie dit optreden van het Antwerpse parket openlijk afkeurt.”

“Censuur”

De Vlaamse Vereniging voor Journalisten steunt VTM in het verweer tegen de procedure. “Wat het parket van Antwerpen doet, is bijzonder gevaarlijk. Het komt neer op censuur.”

LEES OOK.Na 22 jaar wijst opnieuw alles naar ‘monster van het Waasland’ als moordenaar van Sally Van Hecke (20): “Ik heb altijd al het buikgevoel gehad”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen