Dit zijn de warmste jaren sinds de metingen

© AFP

De periode van 2014 tot 2023 wordt mogelijk de warmste sinds de metingen begonnen in 1850, volgens de Met Office, de Britse KMI. Al binnen de vijf jaar kan de temperatuur tijdelijk met 1,5 graden Celsius stijgen.

evg

‘Onze voorspellingen geven aan dat de aarde snel opwarmt’, zegt professor Adam Scaife aan BBC. Het warmste jaar tot nu toe was 2016, toen de temperatuur van de planeet steeg tot 1,11 graden Celsius boven het pre-industriële niveau (de temperatuur tussen 1850 en 1900). El Niño was dat jaar uitzonderlijk krachtig.

Volgens dezelfde voorspellingen is er een kans van tien procent dat een van de komende vijf jaren de temperatuur tijdelijk met 1,5 graden celsius stijgt. Dat zou de eerste keer zijn. Een stijging van maximaal 1,5 graden is de doelstelling die is opgenomen in het klimaatakkoord van Parijs.

De kans wordt groter omwille van de uitstoot van broeikasgassen én natuurfenomenen als El Niño.

De Met Office geeft aan dat de voorspellingen een betrouwbaarheidsmarge van 90 procent hebben. Van 2019 tot 2023 zou er dus 90 procent kans zijn dat de temperaturen stijgen tussen 1,03 graden en 1,57 graden Celsius. Als de voorspellingen later blijken te kloppen, zal de periode van 2014 tot 2023 het warmste decennium sinds de start van de metingen van de Met in 1850 zijn.

20 van de 22

De Verenigde Naties bevestigen overigens de gegevens van de Met Office over de voorbije vier jaar. Die zijn de warmste sinds de metingen startten. Ook volgens de VN was 2016 het warmste jaar, met een stijging van 1,2 graden boven het pre-industriële gemiddelde.

'De warmterecords zijn een duidelijke indicatie voor de aanhoudende klimaatverandering op lange termijn', schrijft de VN na evaluatie van gegevens uit vijf databanken. 'De warmste twintig jaren vonden de afgelopen 22 jaar plaats', zegt secretaris-generaal van de metereologische organisatie van de VN, Petteri Taalas.' De opwarming van de afgelopen vier jaar was buitengewoon, zowel op het land als in de oceaan. De hogere gemiddelde temperatuur en recordconcentraties CO2 in de atmosfeer heeft enorme gevolgen. Veel landen en miljoenen mensen hebben in 2018 extreme weersomstandigheden meegemaakt met verwoestende gevolgen voor de economie en het ecosysteem.'